Darmparasieten verziekten het leven in tempelperiode
De bewoners van een luxueuze villa in Jeruzalem met uitzicht op de tempel, ver voor Christus’ geboorte, hebben mogelijk weinig van hun bezit kunnen genieten. Uit archeologisch onderzoek blijkt namelijk dat ze last hadden van darmparasieten.
Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en de Israëlische Oudheidkundige Dienst hebben 2700 jaar oude overblijfselen van darmwormeieren gevonden in een beerput. Deze bevond zich onder een toilet in de tuin van een landhuis met fruit- en sierbomen. Het huis en de tuin boden een fraai uitzicht op de Stad van David en de Tempelberg.
De opgraving vond plaats bij de Armon Hanatzivpromenade in Jeruzalem, zo maakte de Universiteit van Tel Aviv afgelopen week bekend. Een artikel over de vondst werd onlangs gepubliceerd in de International Journal of Paleopathology. Het onderzoek werd geleid door dr. Dafna Langgut van de Universiteit van Tel Aviv.
De parasieten konden leiden tot misselijkheid, diarree en jeuk. Sommige zijn vooral gevaarlijk voor kinderen en kunnen leiden tot ondervoeding, ontwikkelingsachterstanden, schade aan het zenuwstelsel en, in extreme gevallen, de dood. Het ging om lintwormen, rondwormen, zweepwormen en draadwormen.
Dr. Langgut van de Universiteit van Tel Aviv gelooft dat de darmziektes mogelijk te wijten waren aan slechte hygiënische omstandigheden die besmetting van voedsel en drinkwater veroorzaakten. Andere mogelijke bronnen van infectie waren het gebruik van menselijke uitwerpselen om veldgewassen te bemesten of de consumptie van onjuist gekookt vlees. Genezing van het ongemak was vrijwel onmogelijk, omdat er geen medicijnen tegen bestonden.
Koninklijk landgoed
Directeur van de opgravingen Ya’akov Billig van de Israëlische Oudheidkundige Dienst zegt dat het koninklijk landgoed dateert uit het midden van de zevende eeuw voor Christus. Dit was de tijd van de Eerste Tempel (1006-586 voor Christus). Volgens Billig zijn er ook fraai bewerkte stenen gevonden.
Langgut en Billig waren niet verrast door de vondst van het toilet in de tuin. „Toiletvoorzieningen waren in die tijd uiterst zeldzaam en waren een statussymbool – een luxe voorziening die alleen de rijken en hooggeplaatsten zich konden veroorloven.”