FNV-leden massaal voor akkoord
De leden van de vakcentrale FNV hebben massaal voor het sociaal akkoord met het kabinet en de werkgevers gestemd. Dat heeft de vakcentrale vrijdag bekendgemaakt.
Van de 1,2 miljoen FNV-leden heeft 27 procent de moeite genomen een stembiljet in te vullen. Daarvan heeft 91 procent voor het akkoord gestemd en 9 procent tegen.
FNV-voorman L. de Waal is tevreden over de uitslag. Hij noemde vrijdag in een reactie de opkomst van 319.524 leden „vrij veel.” Daarbij wees hij op het eerste referendum, dat de vakcentrale vorig jaar november hield over het najaarsakkoord. Toen was de opkomst 18 procent. „En nu moesten de leden ook nog in kortere tijd stemmen. En het kon dit keer niet telefonisch, maar alleen per post of via internet.”
Begin vorige maand werd na een „hete” herfst met acties van de vakbeweging tegen het kabinetsbeleid het „Museumpleinakkoord” gesloten. Daarin kwam het kabinet de vakbonden tegemoet op onderwerpen als prepensioen, levensloop, de WAO en de WW.
Eind november stemde de achterban van het CNV „al morrend” in met het akkoord. Van de elf CNV-bonden stemden de politiebond ACP en de militaire vakgroep ACOM tegen. Bij de FNV gingen alle aangesloten bonden akkoord met een ruime meerderheid van stemmen. Wel was het aantal tegenstemmers bij de NPB (de FNV-politiebond) aanmerkelijk groter dan bij de andere bonden, namelijk 28 procent.
De Waal verklaarde het verschil in waardering voor het akkoord ten opzichte van het CNV door te wijzen op de andere manier van achterbanraadpleging. Het CNV heeft zich gebaseerd op ledenbijeenkomsten. Volgens de FNV-voorman komen daar vooral mensen die kritisch zijn of op z’n minst vragen hebben. Mensen die er positief tegenover staan, laten minder snel van zich horen. Bij een referendum ligt dat blijkbaar anders.
Het was de derde keer binnen een jaar dat Nederlands grootste vakcentrale zijn achterban via een referendum raadpleegde. November vorig konden de leden zich uitspreken over het najaarsakkoord. In juni dit jaar (voorjaarsoverleg) stemde 32 procent en de uitkomst van nu zit daar met 27 procent zo’n beetje tussen in. De leden konden hun stem op twee manieren uitbrengen: 39 procent koos via internet en 61 procent vulde het stembiljet in.
De vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel MHP maakt volgende week het standpunt van zijn achterban bekend.
De Waal zei vrijdag dat nu het „echte werk” in de CAO-onderhandelingen gaat beginnen. Daar moeten de afspraken in het sociaal akkoord over vooral VUT, prepensioen en levensloop tot een goed einde worden gebracht.
Minister De Geus van Sociale Zaken spreekt in een reactie van „goed nieuws.” Volgens de minister „toont de uitslag aan dat er een breed draagvlak is voor de gemaakte afspraken. Het komt nu aan op de uitvoering in wetgeving en CAO’s.”
Overigens heeft de Eerste Kamer de behandeling van het wetsvoorstel voor de ingreep van VUT en prepensioen en invoering van de levensloopregeling uitgesteld tot 15 februari. Dat is een tegenvaller voor De Geus, die had gehoopt dat de senaat het wetsvoorstel nog voor het eind van dit jaar zou behandelen. In de Tweede Kamer heeft de oppositie al gewaarschuwd dat het niet zal lukken de nieuwe wet op 1 januari 2006 in te voeren. Ze pleitte voor uitstel met twee jaar.
De Geus blijft er volgens zijn woordvoerder echter bij dat invoering per 1 januari 2006 mogelijk is. De minister gaat ervan uit dat de partijen die de maatregelen moeten uitvoeren, zoals sociale partners en pensioenfondsen, nu met de voorbereidingen starten.