Advocaat Afghaanse gezinnen: niet evacueren is levensgevaarlijk
De rechtbank beslist maandag 17 januari of de Nederlandse staat meer moet doen om zo snel mogelijk vier Afghaanse gezinnen te evacueren. Hun advocaat zei woensdag dat ze liever niet in de rechtbank in Den Haag had gestaan. „We spreken hier over een levensbedreigende situatie. Dit had niet juridisch afgedwongen moeten worden.”
Advocaat Barbara Wegelin noemde het „heel spijtig te constateren” dat dit kort geding nodig is, vier maanden na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. „Deze mensen verkeren in levensgevaar en hebben bescherming nodig.” De procedure wordt gevoerd namens mensen die zelf hebben gewerkt voor Nederland, bijvoorbeeld als tolk, en hun familie.
De landsadvocaat liet de rechter weten te verwachten „binnen een maand” een evacuatie te kunnen regelen. „Maar we kunnen geen harde toezeggingen doen, het is een hele ingewikkelde situatie.”
Ze ontkent dat de Nederlandse staat niet voldoende doet om de mensen naar Nederland te halen. Volgens de landsadvocaat is het ook niet zo dat andere landen meer doen dan Nederland. „Wij hebben ons aan regels te houden, net als andere landen. Misschien zijn er via niet-gouvernementele organisaties dingen geregeld, maar dat kunnen wij niet.”
Drie gezinnen staan op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een gezin zou daar aanvankelijk wel op staan maar dat is nu een twistpunt. In totaal gaat het om zeventien personen onder wie tien kinderen, niet alle kinderen hebben een paspoort.
In totaal evacueerde Nederland zo’n 2200 Afghanen die hier asiel hebben aangevraagd. De massale vlucht van Afghanen, ook naar andere Europese landen, kwam afgelopen zomer op gang na de machtsovername door de Taliban. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken.