Binnenland

Laatste volwassenen, uit 2003, kunnen boosterafspraak maken

Mensen die in 2003 zijn geboren, en vorig jaar dus 18 zijn geworden, kunnen nu een afspraak voor een boosterprik maken. Daarmee zijn alle volwassenen op grond van hun geboortejaar aan de beurt geweest.

ANP
4 January 2022 10:40Gewijzigd op 4 January 2022 14:41
beeld ANP, Robin Utrecht
beeld ANP, Robin Utrecht

Dat heeft vertrekkend zorgminister Hugo de Jonge dinsdag gemeld. In december had hij gezegd dat alle volwassenen uiterlijk op 7 januari een boosterafspraak zouden kunnen maken.

De 18-jarigen met medische risico’s konden eerder al een boosterprik krijgen, omdat zij bij besmetting een groter gevaar lopen.

Mensen die in 2004 zijn geboren, kunnen ook een afspraak maken voor na hun 18e verjaardag. Daarvoor moeten ze het afsprakennummer 0800-7070 bellen. Dit kan niet online, om te voorkomen „dat ook 17-jarigen uit ditzelfde geboortejaar een afspraak kunnen maken”, aldus GGD GHOR Nederland.

Ongeveer 11,9 miljoen volwassenen in Nederland zijn volledig gevaccineerd na de eerste en tweede prikken. Volgens de meest recente cijfers, van eind vorige week, zijn tot nu toe ruim 3,7 miljoen boosterprikken gezet. Dat betekent dat ruim 8 miljoen mensen nog een boosterprik kunnen krijgen, als ze dat willen. Het is de bedoeling alle 18-plussers die gevaccineerd kunnen worden, voor 1 februari geboosterd te hebben. Om dat te halen is het priktempo de afgelopen weken snel opgevoerd.

Mensen kunnen nog geen boosterprik krijgen wanneer ze in de laatste drie maanden corona hebben gehad. Dat gaat om ongeveer 1,1 miljoen mensen. Enkele honderdduizenden mensen die in de laatste drie maanden een coronavaccinatie hebben gekregen, moeten ook nog even wachten op hun boosterprik.

Daarom gaat het boosteren ook na januari door. GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, zegt daar rekening mee te hebben gehouden. Later dit jaar komt misschien weer een boostercampagne, om het effect van de vaccins te versterken. „Uiteraard houden wij rekening met nieuwe boosterrondes. Operationeel zetten wij nu alles in op de huidige boostercampagne, maar wij zijn ons er van bewust dat dit onderdeel van ons werk niet stopt als deze campagne is afgerond”, laat een GGD-woordvoerder weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer