Serieuze strip om dader te pakken
Rotterdam. Twee minderjarige meisjes werden in 2010 onder bedreiging van een mes misbruikt in de omgeving van Rotterdam. Nog altijd is de dader niet gepakt. De politie hoopt daar nu, elf jaar na dato, verandering in te brengen op een baanbrekende manier: door middel van een stripverhaal.
„De politie vraagt uw aandacht voor het volgende. Het gaat om een onopgeloste zaak uit 2010 waarbij we uw hulp nodig hebben!”, zo begint de strip. Daarna volgen donkere tekeningen. Duidelijk afgebeeld is een man. Zijn slachtoffers zijn niet herkenbaar. Wel is de doodsangst in hun ogen vlijmscherp weergegeven, net als een oplichtend mes. Ook is politie te zien, die meer vertelt over het signalement van de man.
Uitgever van de strip van drie pagina’s is Seb van der Kaaden. „Het idee ontstond toen ik in samenwerking met wijlen Peter R. de Vries een glossy maakte over misdaad. Zijn passie was het oplossen van cold cases – onopgeloste ernstige delicten. Mijn passie is het uitgeven van strips. Toen ontstond bij mij het idee om de strips ten dienste te stellen aan onderzoek naar cold cases. De Vries vond het een goed idee, en zou cold cases aandragen.” De Vries wordt echter vermoord voor de ideeën uitgewerkt zijn. Van der Kaaden komt via via terecht bij iemand van een coldcaseteam. „Ik kon hem overtuigen van mijn idee. Na goedkeuring door politie, OM en de slachtoffers, kregen we groen licht.”
Serieuze boodschap
„We wilden nog één keer alles uit de kast trekken om de dader in deze zaak te pakken”, vertelt Lilian van Duijvenbode van de Politie Rotterdam. „Toen benaderde Van der Kaaden ons met zijn idee voor een strip.” De politie had eerst wel wat mitsen en maren, vertelt de woordvoerster. Een zedenzaak is heel emotioneel voor de slachtoffers, dus moest het stripverhaal integer zijn. „Doet een strip recht aan de slachtoffers? Vergroot het de opsporingskansen? Dat soort vragen stelden we onszelf”, vertelt Van Duijvenbode.
Van der Kaaden trekt tekenaars Meinte Strikwerda en Anco Dijkman aan voor de klus. „De politie hield de vinger aan de pols. Het signalement van de dader moest duidelijk zijn. Verder moesten stijl en kleur passend zijn bij de aard van de tekening: een ernstige zedenzaak. Het mooie vind ik dat dit initiatief laat zien dat het medium strip zich naast entertainment ook leent voor het overdragen van een serieuze boodschap.”
Zowel de politie als Van der Kaaden is enthousiast over het eindresultaat. Van der Kaaden: „Uiteindelijk zegt een beeld meer dan duizend woorden. Als deze strip aanslaat, willen we jaarlijks een stuk of vier, vijf cold cases ‘verstrippen’.” Van Duijvenbode: „Door deze nieuwe techniek proberen we een breder publiek te bereiken, dat niet snel lange lappen tekst leest. Het valt op en brengt de zaak onder de aandacht. We verspreiden de strip op zo veel mogelijk kanalen, bijvoorbeeld via sociale media, op de site van de politie en in het AD. Hopelijk leidt het tot het uiteindelijke doel: „De boef vangen.”