Buitenland

Poetin tegen herhaling tweede verkiezingsronde Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich donderdag uitgesproken tegen het opnieuw houden van de tweede stemronde in de omstreden Oekraïense presidentsverkiezingen. Hij deed zijn uitspraak tijdens een bliksembezoek van de vertrekkende Oekraïense president Leonid Koetsjma aan Moskou.

Van onze correspondent
3 December 2004 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Met zijn afkeuring nam Poetin wederom openlijk stelling tegen de Oekraïense oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko, die een nieuwe stemronde als enige uitweg beschouwt uit de huidige politieke crisis. Al eerder had de Russische president tweemaal de officiële winnaar van de verkiezingen, Viktor Janoekovitsj, gebeld om hem te feliciteren, ondanks de omstreden uitslag.

Poetin zei „verbaasd” te zijn dat de oppositie een nieuwe stemronde eist, omdat deze volgens hem waarschijnlijk niet zal leiden tot een einde van de crisis. „Een herstemming kan immers een derde keer, maar ook voor de vijfentwintigste keer worden gehouden, net zolang totdat een van de partijen het door haar gewenste resultaat ontvangt”, zo zei hij sarcastisch voor de camera’s van de Russische televisie.

Als er dan toch nieuwe verkiezingen moeten komen, dan moeten ze geheel opnieuw worden georganiseerd, aldus Poetin. Hiermee stelde hij zich vierkant achter Koetsjma op, die voor eenzelfde uitweg uit de crisis in zijn land is.

Bijna tegelijkertijd klonk de waarschuwing van de Amerikaanse president George Bush dat nieuwe Oekraïense verkiezingen uitsluitend de wens van de bevolking moeten weergeven en niet beïnvloed mogen worden door andere landen. Maar Koetsjma zei tegen Poetin dat Oekraïne zijn hulp en steun hoogst op prijs stelt.

De oppositie heeft Koetsjma’s bezoek aan Moskou inmiddels krachtig veroordeeld. Volgens de liberale en pro-westerse Joesjtsjenko ligt de bron van de legitieme macht niet in Rusland, maar uitsluitend bij het Oekraïense volk.

Volgens de Russische televisiezender NTV probeert Koetsjma met zijn bezoek aan Poetin extra druk uit te oefenen op het hooggerechtshof, dat naar verwachting vandaag een definitieve uitspraak doet over de geldigheid van de verkiezingen. Hoewel het hof formeel onafhankelijk is, zetten de autoriteiten de rechters op allerlei manieren onder druk om een voor hen gunstige uitspraak te doen.

Als het hof de verkiezingsuitslag geldig verklaart, kan Koetsjma-kandidaat Janoekovitsj worden geïnaugureerd als president. Maar de algemene verwachting is dat de hoogste juridisch instantie van het land de uitslag niet zal erkennen.

De oppositie wil in dat geval dat het parlement zo snel mogelijk een datum voor herstemming vaststelt. Maar Koetsjma wil dit met alle mogelijk middelen voorkomen, aangezien oppositiekandidaat Joesjtjsenko dan zeker de nieuwe president zal worden.

Hij zegt uitsluitend voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen te zijn. Deze kosten ten minste drie maanden voorbereidingstijd, zodat de al die tijd nog in functie zijnde Koetsjma de nodige invloed op dit proces zal kunnen uitoefenen.

Ook kan hij in dat geval de steeds impopulairder wordende Janoekovitsj vervangen door een andere minder omstreden presidentskandidaat. Ten slotte neemt bij volledig nieuwe verkiezingen ook de kans toe dat de oppositie moegestreden raakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer