Kappers demonstreren met cake en etalagepoppen voor meer steun
Naar schatting meer dan 2000 kappers in Nederland demonstreren donderdag voor meer compensatie voor de verplichte coronasluiting. In ruim 120 gemeenten zijn acties aangemeld. Daar delen kappers bijvoorbeeld koffie met cake of oliebollen uit voor hun salon. Andere kappers doen mee met posters op de ramen of ludieke foto’s van naakte etalagepoppen in hun zaak en honden die geknipt worden op de kappersstoel.
Met hun actie willen kappers aandacht vragen voor de financiële problemen in de branche. De coronasteun van de overheid is volgens hen onvoldoende. Voor kleine zelfstandige thuiskappers is er nu bijvoorbeeld alleen steun als ze geen partner hebben die meer inkomen heeft dan 1500 euro per maand. Ook zijn er grotere salons die moeite hebben om de crisis door te komen, omdat de overheid niet alle misgelopen omzet vergoedt. Daarbij speelt mee dat kappers eerder tijdens de pandemie ook al lange tijd niet konden knippen. Dat heeft kappers toen al veel geld gekost.
Mirjam van Oord, een van de initiatiefnemers van de actie, is erg tevreden over het verloop van de demonstratie. Ze geeft aan dat sommige kappers zelfs benaderd worden door burgemeesters en wethouders, die ze een hart onder de riem willen steken. Uiteindelijk willen de actievoerders alle meldingen en foto’s van de actie bundelen en als een petitie aan de Tweede Kamer aanbieden.
Van Oord werkt bij het bedrijf Ik kan niet meer, dat de communicatie met bijvoorbeeld gemeenten verzorgt voor kleine ondernemers. De onderneming heeft de actie afgelopen dagen voorbereid en daarbij werd er sterk op ingezet om te zorgen dat iedereen zich aan de coronaregels zou houden. De Facebook-pagina die wordt gebruikt om de actie te coördineren telt momenteel ongeveer 2300 leden.
Kappersbrancheorganisatie ANKO was niet betrokken bij het opzetten van de actie, maar steunt de demonstratie wel. Eerder deze week zei een woordvoerster dat het een goede zaak was dat er zoveel kappers van zich willen laten horen. ANKO wil dat de kapper zo snel mogelijk weer open mag. Dat zou veilig kunnen want volgens de kappers vinden de meeste besmettingen toch niet in de salons plaats, maar bij mensen thuis. Het huidige beroepsverbod voor kappers betekent ook dat de haren van bewoners in verzorgingshuizen niet meer gewassen kunnen worden, benadrukte de organisatie. Een heropening van de kappers zou volgens ANKO ook een „boost aan het mentale welzijn” van Nederlanders kunnen geven.