Ex-top Air Holland ontkent witwassen
De twee voormalige directieleden van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland ontkennen elke betrokkenheid bij het witwassen van drugsgelden. Dat hebben hun advocaten donderdag gezegd. Ook horecafamilie Van der Valk, die met de zaak in verband wordt gebracht, ontkent zwartgeldpraktijken.
Algemeen directeur Cees van D. en zijn financiële rechterhand, Paul G., zijn ongeveer een maand geleden opgepakt. Ze worden ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij het witwassen van 25 miljoen euro drugsgeld.
In de zaak is ruim 600 kilo cocaïne in beslag genomen. Uit het onderzoek blijkt dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot-Brittannië en Luxemburg is witgewassen. Dat geld is vervolgens geïnvesteerd in onder meer Air Holland.
Justitie ziet G. als een van de financiële breinen achter de criminele organisatie. G. ontkent echter. Hij is er volgens zijn advocaat B. Beg van overtuigd dat het geld dat hij toentertijd heeft aangenomen „kosjer” was.
De belangrijkste missie van G. was om geldschieters te vinden, zodat het noodlijdende Air Holland kon blijven doorvliegen. Zo kwam hij onder anderen terecht bij de Surinaamse familie G., die nu bij handel in xtc-pillen betrokken blijkt te zijn.
Paul G. stelt dat hij niet op de hoogte was van mogelijke criminele activiteiten van de Surinamers. „Wel kijkt hij nu met andere ogen naar de mensen met wie hij jaren geleden zakendeed”, aldus zijn raadsman.
De voormalige financieel topman van Air Holland reisde indertijd met koffers vol geld, bedoeld voor Air Holland, naar het buitenland. Dat had volgens advocaat Beg niets met drugshandel te maken. Het leek G. de beste manier om het geld op buitenlandse rekeningen te storten, zodat Air Holland geen dubbele belasting hoefde te betalen, aldus Beg.
Cees van D. is „een vliegje dat toevallig in het drugsweb is beland”, stelt zijn advocaat, L. de Leon. Hij had geen wetenschap van de drugsgelden die in Air Holland werden geïnvesteerd. Hij kreeg pas door dat er iets niet in de haak was toen leden van de familie G. op kantoor langskwamen om geld terug te eisen dat een van hun drukkerijen in Air Holland had gestopt, aldus De Leon.
Normaal gesproken stappen schuldeisers naar de deurwaarder of de rechter, zei De Leon, „maar zij sloegen met de vuist op de tafel. Dat was Van D. niet gewend.” De topman kreeg toen door dat hij met „onfrisse” mensen te maken had.
Van D. zit inmiddels een maand vast. Volgens zijn advocaat gaat het niet goed met hem. Hij probeert via een rechtsgang zijn cliënt uit het huis van bewaring te krijgen. In totaal heeft justitie tien mensen in de Air Holland-zaak opgepakt, van wie er nog zeven vastzitten.
In het strafdossier van Air Holland stelt een verdachte dat ook horecafamilie Van der Valk contant geld in de vliegmaatschappij heeft gestoken. De familie ontkent in de Volkskrant van vrijdag zwart geld te investeren. Gert Jan van der Valk: „Wij doen het niet, het gebeurt niet en wij waren niet in de buurt. Dit verhaal hoort thuis in het land der fabeltjes.” Van der Valk werd in 1996 samen met een drietal andere familieleden veroordeeld voor grootschalige fraude in het horecaconcern met premies, belastingen en omzetten. Een deel van de inboedel van Air Holland is overgenomen door de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger. Tijdens een kennismakingsgesprek in juni van dit jaar heeft staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer hem op de geruchten over „dubieuze geldstromen” bij Air Holland gewezen. Schultz was toen volgens haar woordvoerder niet op de hoogte van het justitiële onderzoek naar de maatschappij.