Politie Tholen pakt jonge overtreders sneller aan
Jongeren uit de gemeente Tholen die het niet zo nauw nemen met wetten en regels, komen voortaan sneller voor de rechter. De politie wil het proces-verbaal voortaan binnen een maand afleveren bij de officier van justitie.
Dat zei P. Prince, districtschef bij het Oosterscheldebekken politie Zeeland, woensdag in de commissie bestuurszaken van de gemeente Tholen. Ook gaat de politie komend jaar in elk dorp de harde kern van probleem veroorzakende jeugd beter in beeld brengen.
Prince was in de commissie uitgenodigd om het werkplan 2005 van het politieteam Tholen toe te lichten. Ook G. Oosterveld, gebiedsofficier van justitie, en teamchef A. de Regt waren aanwezig. Prince kondigde ook aan dat het schooladoptieplan overboord gaat. Agenten geven in dat kader gastlessen op scholen in de gemeente over normbesef. Mede onder druk van de overheid wordt daarmee gestopt. „De gastlessen zijn een goed instrument om met jongeren in gesprek te raken, maar we zien het niet langer als onze kerntaak om te doceren.”
Ook de uitgaansproblematiek op Tholen kwam tijdens de informatieronde aan bod. Volgens teamchef De Regt is het de afgelopen maanden redelijk rustig in Sint Annaland, mede als gevolg van een gerichte aanpak door de politie. Het probleem verplaatste zich even naar de stad Tholen, waar de bezoekers van een onlangs heropend café op de Markt voor onrust zorgden door onder meer een bouwkeet omver te gooien. De daders zijn inmiddels gepakt. Over café ’t Centrum in Poortvliet, ook een populaire uitgaansgelegenheid onder jongeren van het eiland, zijn volgens De Regt weinig klachten bekend. „Ook al omdat de uitbater een voorbeeld is voor andere horecaexploitanten in de gemeente.”
Het verkeerstoezicht is ook volgend jaar een speerpunt in het beleid van de Thoolse politie. Conform gemaakte prestatieafspraken is het team in 2005 verplicht om ten minste 300 verkeersovertredingen te beboeten. De door commissielid M. Klippel (SGP) gesignaleerde overlast die groepen rondscheurende motorrijders op het eiland veroorzaken, heeft de aandacht van de politie.
Volgens districtschef Prince boekt de regelmatig ingezette videoauto goede resultaten. „In motorland is bekend dat je in Zeeland gauw je motor, je rijbewijs en een heleboel geld kwijt bent.” De door M. van der Linde (PvdA) gewenste wijkagent in elke kern blijft een utopie. Prince toonde zich er geen voorstander van. Wel zijn er binnen het Thoolse politieteam specialisten die een kern op hun duimpje kennen. „Meer zichtbaarheid op straat maakt het niet per se veiliger. Uit onderzoek blijkt dat het eerder averechts werkt. Juist als er telkens een politiebusje in de straat verschijnt, worden mensen onrustiger.”