Tyfoon treft alle 120 leden van kerk Filipijnen
Tyfoon Rai raasde vorige week over de Filipijnen en trof ruim 3 miljoen mensen; onder wie alle 120 leden van een kerk op eiland Bohol. „De meesten beleven een donkere Kerst.”
Wat de tyfoon die met windsnelheden tot 195 kilometer per uur aan land kwam aanrichtte, wordt steeds duidelijker. Bijvoorbeeld na een gesprek via Facebook Messenger met een vertegenwoordiger van Victory, een evangelische kerk in Tagbilaran, de provinciehoofdstad van Bohol. Met 96 doden behoort het eiland met een bevolking van circa 1,3 miljoen tot de zwaarst getroffen gebieden.
Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, stuurt de woordvoerder zo’n twintig foto’s. Daarop zijn onder meer ontwortelde palmbomen, gebroken elektriciteitskabels en huizen met afgerukte daken te zien.
Het gebouw waar Victory samenkomt, staat in Tagbilaran (105.00 inwoners) en bleef gespaard. Maar dat kan niet worden gezegd van de huizen van de gemeenteleden. Iedereen heeft schade, zegt de woordvoerder. De mate varieert. Velen wonen in dorpen die door de tyfoon onder water werden gezet. Sommigen raakten letterlijk dakloos. Anderen leden minder zware verliezen.
Een deel kan voorlopig terecht in een huis van een gemeentelid dat leegstond. Anderen verblijven in evacuatiecentra. De woordvoerder prijst zich gelukkig dat niemand van zijn gemeente omkwam.
Afgelopen zondag ging er een streep door de kerkdiensten. De leden waren dag en nacht in touw om eigen of andermans nood te lenigen. Vanuit de kerk verlenen twee teams hulp. Een groep vrouwen deelt goederen uit aan de ergst getroffenen; een groep mannen zorgt dat er drinkwater gaat naar gebieden die verstoken zijn van schoon water. Victory Tagbilaran werkt daarin samen met andere kerken en christelijke organisaties.
Aardbeving
Een functionaris noemde tyfoon Rai de „ergste ooit” voor Bohol. Hij doelde daarmee vast niet op het dodental, want tyfoon Ike kostte in 1984 aan 198 eilanders het leven. Ook ander natuurgeweld trof Bohol: in 2013 stierven zo’n 200 bewoners door een aardbeving.
Het worden heel andere feestdagen dan menigeen zich had voorgesteld, zegt de woordvoerder van de kerk. „Voor de meesten zal het letterlijk een donkere Kerst worden.” Dat het weer sinds vorige week flink is opgeknapt, vindt hij een klein lichtpunt. „Verbazingwekkend genoeg is het sinds de dag na de storm zonnig geweest, zodat de mensen tijd hebben om hun huizen te repareren. Ook schijnt de maan helderder dan normaal. Er is genoeg licht om ook ’s nachts door te kunnen werken.”
Mist
Dan valt de verbinding met de woordvoerder weg. Ook telefonisch contact maken lukt niet. Het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met gebrekkige toegang tot elektriciteit en internet als gevolg van Rai.
Intussen is er mist ontstaan rondom het officiële dodental. Internationale persbureaus meldden maandag op gezag van de Filipijnse Nationale Politie 375 doden. Een in rampen gespecialiseerde overheidsinstantie rapporteerde donderdag 258 doden. Zegsman Mark Timbal zei woensdag dat zij alleen informatie verwerken van lokale tegenhangers. Politiegegevens noemde hij een prognose.
De politie stelde woensdag dat politie-eenheden informatie over slachtoffers naar behoren documenteren en onderzoeken, waarna het rampenbureau zich erover buigt. De politie vroeg begrip voor het niet overeenstemmen van de cijfers. Omdat in sommige regio’s opsporings-, reddings- en bergingsoperaties nog in volle gang zijn, is het volgens de politie ook „prematuur” om cijfers vast te stellen.