BuitenlandHongkong

Hongkong haalt beeld voor slachtoffers Tiananmenplein weg

Voor de oudste universiteit van Hongkong is donderdagochtend (lokale tijd) het monument „Pillar of Shame” weggehaald. Het acht meter hoge beeld werd in 1997 gemaakt door de Deense kunstenaar Jens Galschiot ter ere van de dodelijke slachtoffers die vielen bij de protesten op het Tiananmenplein in Beijing, in 1989.

ANP
23 December 2021 02:02Gewijzigd op 23 December 2021 06:50
beeld AFP, Yan Zhao
beeld AFP, Yan Zhao

„De beslissing om het verouderde monument weg te halen is gebaseerd op juridisch advies en een risicoanalyse”, schrijft de universiteit van Hongkong in een verklaring. Het zou in „het belang van de universiteit” zijn om het beeld na 24 jaar weg te laten halen. Die beslissing werd al in oktober genomen.

Woensdagavond verschenen er plastic barrières rond het kunstwerk, dat bestaat uit vijftig op elkaar gestapelde gekwelde gezichten en gemartelde lichamen. Een verslaggever van persbureau AFP hoorde het geluid van boormachines en andere apparatuur en zag enkele uren later hoe het ingepakte beeld werd weggetakeld.

Kunstenaar Galschiot noemt het „vreemd” en „schokkend” dat het beeld, dat volgens hem nog altijd zijn privébezit is, door de universiteit is weggehaald. „Het is een zeer kostbaar werk. Als het vernield wordt, zal ik uiteraard een aanklacht indienen. Het is niet eerlijk”, aldus Galschiot. Hij zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van de actie van de universiteit.

Het protest dat in 1989 in Beijing plaatsvond op het Tiananmenplein, dat ook bekendstaat als het Plein van de Hemelse Vrede, kostte aan mogelijk duizenden mensen het leven. Het protest tegen de communistische regering werd door het leger hardhandig beëindigd.

Elk jaar wordt in Hongkong stilgestaan bij de slachtoffers. Recentelijk werden prodemocratische activisten, onder wie de Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai (74), echter veroordeeld tot maandenlange celstraffen wegens deelname aan een „illegale” Tiananmen-herdenking.

In tegenstelling tot op het Chinese vasteland kon het Tiananmenprotest in Hongkong tot recentelijk wel worden herdacht. Dat komt doordat de voormalige Britse kroonkolonie sinds 1997 een semi-autonome regio van China is met een eigen minigrondwet. Door de invloed van de centrale regering zijn de democratische vrijheden in Hongkong echter beperkt en is de prodemocratische beweging de kop ingedrukt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer