Algen toenemende bedreiging voor zwem– en drinkwater
Door stijging van de temperatuur in de komende jaren wordt de kwaliteit van zwem– en drinkwater in Nederland bedreigd. Als de zomers structureel twee á drie graden warmer worden, raken meren steeds vaker vervuild met grote hoeveelheden algen. Ondiepe meren en plassen dreigen daardoor verloren te gaan als zwemwater. Ook het zuiveren van drinkwater zal steeds duurder worden.
Dat concludeert prof.dr. Ellen van Donk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Nieuwersluis. Van Donk heeft samen met collega’s uit vier andere landen proeven gedaan in zes Europese meren, waaronder het Naardermeer. Uit die onderzoeken blijkt dat koude meren ’schoon’ zijn. In de warme meren ontstaat echter snel een grote ’algensoep’.
Het zuiveren van het water in meren die zijn vervuild met te veel algen is extreem duur, aldus Van Donk donderdag. De onderzoeker vreest dan ook dat recreatiemeren zomers in toenemende mate niet gebruikt kunnen worden. Vooral voor horecaondernemers rond die plassen zal dat fors inkomstenverlies betekenen.
Ook voor vissers zijn de algen een bedreiging. Sommige vissoorten sterven bij een teveel aan algen uit. Een manier om het teveel aan algen terug te dringen is het uitbaggeren van meren. Maar ook dat is volgens Van Donk een peperdure operatie.
Het NIOO dacht al een goedkope manier te hebben gevonden om algen te doden. Het instituut wilde dat doen door een ziektevirus in de meren te brengen. Hiermee kunnen de algen worden uitgeroeid. Het ziektevirus werkt echter alleen in het laboratorium. Bij watermonsters uit meren doodt het virus de algen. Bij proeven in meren bleek er echter geen effect. „We denken dat in meren iets zit waardoor het ziektevirus niet werkt", aldus Van Donk. Het NIOO gaat verder onderzoek doen naar de oorzaak daarvan.