Kappers: beroepsverbod werkt illegale knippraktijken in de hand
Het algehele beroepsverbod voor kappers werkt illegale knippraktijken in de hand. Bij kappersbrancheorganisatie ANKO komen steeds meer meldingen binnen over knipbeurten achter de voordeur of over kappers die het niet zo nauw nemen met de regels. Exacte cijfers heeft de ANKO nog niet. Die volgen later. De ANKO vindt dat kappers zich aan de regels moeten houden, maar begrijpt heel goed waar de knipdrift vandaan komt.
De uitleg van ANKO is tweeledig. Ten eerste doen consumenten er alles aan om voor de kerst alsnog een knipbeurt te krijgen. „Veel klanten willen gewoon geknipt worden”, aldus een ANKO-zegsvrouw. Ze wijst er daarbij op dat kappers in de laatste week voor kerst volgeboekt waren. Ten tweede wijst de ANKO ook naar de in hun ogen gebrekkige en niet passende steunmaatregelen. Zo zou de drempel voor steun te hoog zijn, omdat deze op kwartaalbasis wordt berekend. Veel kappers hebben de steun van een jaar eerder uiteindelijk terug moeten betalen omdat niet volledig aan de voorwaarden was voldaan. Veel ondernemers staan volgens de organisatie financieel met de rug tegen de muur. Die worden met het uitblijven van gepaste steun verleid om toch te gaan knippen. „Kappers zijn het zat”, aldus de ANKO.
De ANKO heeft naar eigen zeggen momenteel dagelijks contact met andere getroffen sectoren, bedrijvenlobby MKB-Nederland en beleidsmakers in Den Haag. Volgens de kappers zou er goed naar de compensatieregeling gekeken moeten worden. Deze zou bijvoorbeeld op maand in plaats van op kwartaalbasis berekend moeten worden. Verder zou er ook aanvullende steun voor de ondernemer moeten komen. „Met de huidige loonsteun via de NOW en de tegemoetkoming in vaste lasten TVL zouden de kosten voor ondernemers enigszins zijn gedekt, los van de te hoge drempel”, verduidelijkt de ANKO. „Maar wie compenseert de ondernemer en de kleine zelfstandige?”
Kappers worden als niet-essentieel aangeduid. Maar volgens de ANKO is de sector wel „onmisbaar”. De kappersbranchevereniging wijst onder andere naar het recht van gedetineerden die in de gevangenis een keer in de zes weken naar de kapper mogen. Verder zorgen kappers in verzorgingstehuizen er ook voor dat de zorg wordt ontlast. Toen de kappers vorig jaar dichtgingen, betekende dat een kleine ramp voor veel senioren die doorgaans hun haren door de kappers laten wassen. Zorgpersoneel had geen tijd om die extra handeling te verrichten. „We zijn niet essentieel. Maar we schurken er tegenaan”, aldus de ANKO.