‘Harde boodschap’ leidt tot onbegrip bij sportscholen
De lockdown die het demissionaire kabinet zaterdag afkondigde is opnieuw een „ontzettend harde boodschap” voor de sportscholen. Die leidt ook tot onbegrip, stelt directeur Ronald Wouters van branchevereniging NL Actief. Vooral voor kleinere sportscholen is het een hard gelag, merkt zijn collega Han de Hair van de Vereniging Exclusieve Sportscholen. „Er is veel moedeloosheid en woede. We zijn murw gebeukt.”
Zowel Wouters als De Hair geeft aan dat de sportscholenbranche niets liever wil dan mensen helpen gezond te blijven. Juist in de strijd tegen een ziekte als corona is een goede basisgezondheid belangrijk, zeggen ze. „De echt fanatieke sporters komen wel terug, maar de mensen die net wat meer steun nodig hebben, die raak je kwijt”, vat De Hair die zelf een sportschool heeft in Joure samen. „Dat zijn vaak ook de mensen die bijvoorbeeld overgewicht hebben of een niet zo goede conditie en daardoor meer risico lopen op een ernstige variant van corona. Dit is ondoordacht beleid.”
Voor de kleine sportscholen beginnen de verliezen bovendien aan te tikken. „Veel van ons hebben inmiddels grote schulden. Mijn pensioen is bijvoorbeeld op. Januari is normaal onze belangrijkste maand voor aanmeldingen, als we dat kwijtraken kost het zeker een halfjaar voor we weer op het niveau van voor de lockdown zitten”, aldus De Hair die opmerkt dat in landen als Spanje en België de sportscholen essentieel zijn en dus open mogen blijven.
Bij Fit 4 Free en SportCity zijn ze „er een beetje stil van”, aldus woordvoerder Camiel Overgaauw. „We gaan uiteraard dicht, maar zijn nog aan het kijken wat we wel kunnen doen.” Voor veel leden zal dat betekenen dat er dogitaal lessen worden aangeboden, maar op sommige locaties kan er misschien ook buiten gesport worden.
Daar denkt ook fitnesscentrum David Lloyd in Amsterdam aan. „We willen kijken wat er nog wel kan”, aldus manager Bob de Boef. „Tijdens de vorige lockdown hebben we ook gewichten buiten gezet voor leden die toch wilden komen. Dat creëerde ook een soort verbondenheid.”
De Amsterdamse vestiging van David Lloyd heeft ook een zwembad dat open mag blijven. „We begrijpen dat zwemlessen nog mogen dus willen we dat zoveel mogelijk vol plannen. Ik kan me voorstellen dat het voor ouders ook fijn is dat als kinderen niet naar school mogen ze nog wel naar zwemles mogen. Misschien willen ze dan wel meerdere keren per week. Daar werken we graag aan mee.”