Ondernemersverenigingen: drama in laatste weken van het jaar
Voor tienduizenden ondernemers eindigt 2021 in een drama. Ze worden gedwongen op het drukste moment van het jaar de deuren te sluiten. Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een hard gelag, zeker omdat vorig jaar rond deze tijd praktisch hetzelfde gebeurde.
Het kabinet besloot zaterdag tot een harde lockdown, waarbij onder meer niet-essentiële winkels, horeca, sportscholen en talloze andere ondernemers tot zeker 14 januari hun deuren sluiten. De ondernemersverenigingen begrijpen dat het kabinet iets moet doen om de oprukkende omikronvariant in te dammen. „De berichten over de nieuwe variant en de mogelijke effecten op de zorg zijn erg zorgwekkend”, aldus de verenigingen in een verklaring.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk dat de komende tijd gekeken wordt naar alles wat ondernemers wel kunnen blijven doen om de schade te beperken. Dat het afhalen van producten via het zogeheten click and collect mogelijk blijft noemen de organisaties goed. Maar het zou ondernemers ook helpen als winkelen op afspraak mogelijk wordt, zo klinkt het. Dit biedt toch nog kans om iets van de kerstvoorraden af te zetten.
Ook wordt het volgens de organisaties steeds belangrijker dat er een plan komt om bedrijven die willen stoppen te helpen. Ook bedrijven die in de kern gezond zijn, maar die toch in de problemen komen, zouden op een of andere wijze geholpen moeten worden. Ook moet beter duidelijk worden hoe Nederland de komende anderhalf jaar met het virus leert leven zonder in lockdown te hoeven.
De ondernemersverenigingen roepen op mensen versneld een boosterprik te geven. Ze vragen zich af waarom in Nederland niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week wordt geprikt, zoals in andere landen ook gebeurt. Verder wijzen VNO-NCW en MKB-Nederland erop dat de steunmaatregelen aangepast moeten worden. Die wordt nu nog per kwartaal berekend, terwijl ondernemers in de twee drukste weken van het jaar worden geraakt. Omdat de compensatie „niet volledig” is en veel bedrijven door hun reserves heen zijn, liggen problemen op de loer.