Turkije wil Cyprus niet zomaar erkennen
De Turkse regering–Erdogan sluit uit dat zij zomaar Cyprus zal erkennen. Nederland stelt als huidig EU–voorzitter die erkenning als voorwaarde om met Ankara onderhandelingen aan te gaan over Turks lidmaatschap van de Europese Unie.
Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gul moet er eerst een duurzame oplossing komen voor het Cypriotische probleem, alvorens zijn land Cyprus officieel zal erkennen. Ankara erkent momenteel alleen het kleine Turkse deel van Cyprus.
Gul stelde verder dat de EU–staats– en regeringsleiders op hun top op 17 december zonder voorwaarden moeten beslissen over onderhandelingen. „We verwachten een duidelijke startdatum voor onderhandelingen, die geen ruimte laat voor andere gedachten of verdere voorwaarden stelt", aldus Gul donderdag in Ankara tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de media.
Maandag lekten Nederlandse voorstellen uit, die onder meer inhouden dat een groep van minimaal negen lidstaten tijdens de onderhandelingen op elk moment aan de noodrem kan trekken om de gesprekken te schorsen of stoppen, bijvoorbeeld wanneer Turkije uit de pas loopt met de mensenrechten. De regering–Erdogan is daar niet van gediend. De onderhandelingen moeten „duurzaam" zijn, benadrukte Gul. „Het perspectief van volwaardig lidmaatschap dient daarbij voorop te staan."
De Turkse bewindsman verzette zich verder tegen de mogelijheid dat zijn land een speciale partnerschapsrelatie krijgt met de EU, in plaats van volledig lidmaatschap. „Over deze zaken mag geen twijfel bestaan", aldus Gul. Hij stelde donderdag verder Nederland eerder deze week een lijst met eisen aan de EU te hebben overhandigd. Nederland houdt naast de erkenning van Cyprus verder vast aan de mogelijkheid om een permanente stop op nieuwe Turkse werknemers in te voeren.