Prins Bernhard (93) overleden
Prins Bernhard is woensdagavond op 93-jarige leeftijd overleden in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. De prins overleed om 18.50 uur in het bijzijn van koningin Beatrix en andere familieleden.
Het lichaam van de prins is woensadgavond laat overgebracht naar Paleis Soestdijk. Daar woonde Bernhard sinds zijn huwelijk met prinses Juliana, die in maart overleed. Zijn lichaam zal in het paleis blijven tot de overbrenging naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Het publiek kan daar vermoedelijk afscheid nemen.
Woensdagmiddag even voor 17.00 uur werd de prins met spoed opgenomen in het UMC omdat hij verhevigd last kreeg van zijn aandoeningen. Deze waren niet goed te behandelen op Paleis Soestdijk. In het ziekenhuis is, in overleg met de prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. De wens van prins Bernhard is gerespecteerd, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteravond in een communiqué weten. De RVD wilde donderdagmorgen desgevraagd geen nadere toelichting op het communiqué geven. Voorzover bekend had de prins liever thuis willen sterven.
De prins had last van kortademigheid door vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Hij had ook een tumor in zijn darmen, die flinke klachten veroorzaakte. De RVD liet maandag weten dat de conditie van de prins geleidelijk achteruitging.
De afgelopen dagen ontving de prins veel familiebezoek. Koningin Beatrix kwam dinsdag langs bij haar vader. Prinses Margriet bracht gisteren voor de derde opeenvolgende dag een bezoek. Ook prins Willem-Alexander bezocht prins Bernhard gisteren kort voor de uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.
Die uitreiking kreeg een wonderlijk karakter. Koningin Beatrix werd ten dans gevraagd door de Braziliaanse zanger Carlinhos Brown. Ze weigerde zijn verzoek niet. Voor de ogen van vele genodigden swingde ze op de tonen van Zuid-Amerikaanse muziek.
Niet bekend is of de zanger wist dat de vader van de Koningin zo ziek was. Even later bracht een adjudant koningin Beatrix ervan op de hoogte dat haar vader naar het ziekenhuis was overgebracht.
Direct na het overlijden van de prins verzamelden ongeveer honderd mensen zich bij Paleis Soestdijk om hun medeleven te tonen. Veel mensen brachten bloemen mee. Bovendien zijn er condoleancesites geopend. Duizenden belangstellenden hebben inmiddels op de officiële website van het Koninklijk Huis hun steunbetuiging achtergelaten.
Bij Paleis Soestdijk was het vanmorgen rustig. Rond 08.30 uur verschenen de eerste belangstellenden bij het paleis. Op het paleis hangt de standaard van koningin Beatrix, niet halfstok, maar met een zwarte wimpel. Sinds het overlijden van koningin Juliana wapperde op Paleis Soestdijk de standaard van prins Bernhard.
De politie heeft de weg voor het paleis afgezet. Een groep verkenners van een scoutinggroep uit Soest en Baarn assisteert bij het neerleggen van afgegeven bloemen op het bordes.
De Europese Commissie condoleerde Nederland donderdagmorgen met het overlijden van prins Bernhard. Dat gebeurde in Brussel bij monde van Europees commissaris Frattini, bij het begin van een vergadering met de Europese ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken.
„Namens de Europese Commissie wil ik de Nederlandse regering en het Nederlandse volk condoleren met het overlijden van prins Bernhard. We wensen hun veel sterkte”, zei de Italiaanse eurocommissaris die verantwoordelijk is voor justitiezaken.
Prins Bernhard werd op 29 juni 1911 in het Duitse Jena geboren. Hij trouwde in 1937 met de Nederlandse troonopvolgster, prinses Juliana, die op 20 maart overleed. Uit hun huwelijk werden vier dochters geboren. De prins participeerde tot op hoge leeftijd in tal van maatschappelijke verbanden. Met name oorlogsveteranen droegen hem op handen. Voorzitter Maas van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, dat de jaarlijkse herdenking van de capitulatie in Wageningen organiseert, herinnert zich de jongste herdenking van afgelopen mei nog goed. Daarbij gaf de prins acte de présence. „Die herdenking en het defilé betekenden alles voor hem. Het is gebeurd dat hij zo ziek was dat hij eigenlijk niet kon gaan. Maar de prins krabbelde weer op en ging naar Wageningen. Een echte doorzetter was hij.”
Volgens Maas was het de uitdrukkelijke wens van de prins dat de herdenkingen en het defilé in Wageningen blijven bestaan. Het is nog niet bekend wie in de toekomst de plaats van Bernhard tijdens het defilé zal innemen.
De uitvaartplechtigheid van de prins zal een sterk militair karakter dragen, met veel ruimte voor de groepen met wie hij zich verwant voelde.
Het is nog niet precies bekend wanneer de uitvaartplechtigheid van prins Bernhard plaatsheeft. De RVD liet donderdagmorgen doorschemeren dat het volgende week vrijdag of zaterdag kan worden. Wie de uitvaartdienst leidt, is evenmin bekend. De naam van ds. C. A. ter Linden wordt genoemd.