Bevolkingsgroei in de versnelling
Onderzoekers van het statistiekbureau CBS verwachten dat de bevolking de komende jaren tijdelijk meer groeit dan eerder gedacht. Dat komt vooral doordat er sinds de eerste helft van dit jaar meer kinderen worden geboren, vermoedelijk vanwege corona.
In 2025 telt Nederland naar verwachting bijna 18 miljoen mensen; ruim 100.000 meer dan de verwachting die de statistici vorig jaar uitspraken. De onderzoekers hadden eerder verwacht dat het aantal geboortes pas in 2023 en 2024 zou oplopen. Zij dachten dat tegen die tijd de ontwikkeling dat vrouwen steeds later moeder worden, zou stoppen. Volgens CBS-socioloog Tanja Traag lijkt het erop dat die omslag mede door corona wat vroeger komt. „Misschien zijn mensen zich meer gaan richten op hun gezin, in plaats van op de wijde wereld.”
De pandemie heeft er ook voor gezorgd dat in 2020 en 2021 meer mensen zijn overleden. Het CBS gaat ervan uit dat dit een tijdelijke ontwikkeling is die weinig effect heeft op de groei op de lange termijn. Door de vele reisbeperkingen kwamen minder migranten het land binnen. Tegelijk verhuisden minder mensen naar het buitenland. Daardoor is de bijdrage van migratie aan de bevolkingsgroei per saldo weinig veranderd. De onderzoekers verwachten dat deze ontwikkeling eveneens tijdelijk zal zijn.
Meer huishoudens
De statistici hebben voor het eerst in drie jaar hun verwachtingen van het aantal huishoudens bijgesteld. Zij denken dat in 2038 de grens van 9 miljoen huishoudens zal worden bereikt. Dat is hoger dan in de vorige prognose. Momenteel bestaan 3,2 miljoen huishoudens uit één persoon, in 2030 zijn dit er 3,5 miljoen en in 2038 is het aantal eenpersoonshuishoudens gegroeid tot 3,7 miljoen.
De voorziene groei van het aantal huishoudens komt voornamelijk voor rekening van 65-plussers. Ook het aantal paren (met en zonder kinderen) en het aantal huishoudens met één ouder neemt toe.