Binnenland

Omikron aan snelle opmars bezig

De omikronvariant van het coronavirus verdrijft waarschijnlijk begin januari de deltavariant als de meest voorkomende variant in Nederland. Meer dan de helft van alle besmettingen zal dan met de nieuwe virusversie zijn, voorziet het RIVM.

Redactie binnenland
16 December 2021 10:27
RIVM-baas Jaap van Dissel praatte woensdag Tweede Kamer en pers bij over de omikronvariant van het coronavirus, die waarschijnlijk in januarie dominant zal zijn. beeld ANP, Bart Maat
RIVM-baas Jaap van Dissel praatte woensdag Tweede Kamer en pers bij over de omikronvariant van het coronavirus, die waarschijnlijk in januarie dominant zal zijn. beeld ANP, Bart Maat

De variant verspreidt zich snel. Begin december ging het bij 1 op de 1000 coronagevallen om omikron.

Wat het betekent voor het aantal ziekenhuisopnames, is onzeker, zei RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag tijdens een briefing voor de Tweede Kamer. Hij verwees naar voorlopige uitkomsten van Britse onderzoekers, die in januari ongeveer 2400 ziekenhuisopnames per dag verwachten, in hun meest optimistische scenario. Als die inschatting klopt, zou dat omgerekend voor Nederland kunnen neerkomen op 600 ziekenhuisopnames per dag, aldus Van Dissel. Van die 600 mensen zouden dagelijks 100 tot 125 op de ic kunnen belanden.

Verdubbeling

De nieuwe omikronvariant overvleugelt binnen een maand andere varianten van het coronavirus in Europa, verwacht ook de Europese Commissie. „Het aantal nieuwe gevallen lijkt iedere twee of drie 
dagen te verdubbelen”, aldus voorzitter Ursula von der Leyen woensdag. Het uiterst besmettelijke omikron kwam voor het eerst aan het licht in zuidelijk Afrika. Er moet nog meer werk worden gemaakt van inenten en boosteren, benadrukte Von der Leyen.

Als de omikronvariant van het coronavirus leidt tot een nieuwe golf besmettingen en nieuwe instroom in de ziekenhuizen, zoals wordt gevreesd, kan de situatie in de ziekenhuizen heel ernstig worden. Daarvoor heeft Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), woensdag gewaarschuwd op NPO Radio 1. Gommers noemde de prognoses „ongelofelijk somber.” „We verwachten in de komende weken dat de deltavariant afneemt, dat we iets meer lucht krijgen. Als zorgprofessionals moeten we in januari even op adem komen. Maar we gaan ons op het slechtste voorbereiden voor februari”, zei hij.

Coronapas

Mogelijk wordt de Europese coronapas korter geldig dan de negen maanden die de Europese Commissie heeft voorgesteld. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge zei woensdag in een coronadebat dat dit komt door de onzekerheid rond de besmettelijkere omikronvariant. Hij vindt dat voor de Nederlandse coronatoegangsbewijzen dezelfde regels moeten gelden als voor de Europese.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer