Wereld staat stil bij HIV- en aids-epidemie
Talrijke landen hebben woensdag stilgestaan bij de nog altijd snelle verspreiding van HIV en aids in de wereld. De autoriteiten van de twee naties met de meeste inwoners, India en China, beloofden de strijd tegen de epidemie op te voeren.
De VN-afdeling voor aids-bestrijding Unaids waarschuwde ervoor dat het aantal HIV-besmettingen in China, India en Rusland bij ongewijzigd beleid kan exploderen, met tientallen miljoenen doden tot gevolg. Een dergelijke verspreiding van de ziekte kan uitmonden in een regelrechte ondermijning van de wereldeconomie, zeker gezien de opmars van India en China als nieuwe economische grootmachten.
Zowel in India als in China is HIV/aids lange tijd officieel genegeerd als een probleem. Internationale experts zijn het er over eens dat New Delhi en Peking intussen werk maken van een anti-aids-beleid, maar dat de reikwijdte van de campagnes nog te beperkt is.
India heeft 5,1 miljoen mensen met een HIV-besmetting, in absolute cijfers het hoogste aantal na Zuid-Afrika. China herbergt volgens officiële opgave 840.000 seropositieven. Experts twijfelen overigens aan dat aantal. Volgens sommigen telt alleen de provincie Henan al zo veel besmettingen, het gevolg van een schandaal met transfusies met besmet bloed in de jaren negentig.
De VN-organisatie voor aids-bestrijding zei eerder dat China bij ongewijzigd beleid in 2010 ongeveer 10 miljoen seropositieven zal tellen.
In de zwaar door HIV/aids getroffen Afrikaanse landen Zuid-Afrika en Botswana waren gisteren officiële bijeenkomsten. Zowel de Zuid-Afrikaanse president Mbeki als zijn Botswaanse collega Festus Mogae riepen op tot een einde aan losbandig seksueel gedrag van vooral mannen. Mogae zei dat „mannen onderdeel van de oplossing moeten worden in plaats van onderdeel van het probleem.”
Het Vaticaan stelde woensdag dat het „immuniteitsdefect van de morele en spirituele waarden” de belangrijkste oorzaak is van de aids-epidemie. Slechts kuisheid en onthouding zijn de remedie, aldus kardinaal Javier Lozano Barragan. Hij geeft leiding aan de zogeheten pauselijke raad voor het pastoraat in de gezondheidszorg.
De wereld telt volgens de VN momenteel circa 39 miljoen mensen met een HIV-besmetting. Bijna tweederde daarvan leeft in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, waar vooral besmettingen onder vrouwen sterk in opmars zijn. De mondiale epidemie is dit jaar verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 3 miljoen mensen.
De Verenigde Naties vinden dat HIV/aids een wereldwijde bedreiging vormt die gelijk gesteld kan worden met de bedreiging door terrorisme. De volkerenorganisatie wil dan ook dat er veel meer geld wordt gestoken in bestrijding van de ziekte.