Studentenbonden: te weinig compensatie voor leenstelsel
Studentenbonden maken zich „grote zorgen” over de compensatie voor studenten die onder het leenstelsel vielen. Daarom kondigen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United een protest aan op 5 februari. Volgens de bonden krijgen studenten onvoldoende compensatie voor de schulden die ze onder het leenstelsel hebben opgebouwd.
Het leenstelsel wordt afgeschaft, zo staat in het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord. Studenten die onder het leenstelsel moesten lenen, krijgen compensatie in de vorm van korting op hun studieschuld of een studievoucher. Daarvoor wordt 1 miljard euro uitgetrokken door het nieuwe kabinet. Dat bedrag komt bovenop het huidige budget voor studievouchers.
Die voucher bestaat ook op dit moment al voor studenten die onder het leenstelsel vallen. Het bedrag van 2000 euro kunnen die studenten gebruiken voor bijvoorbeeld nascholing.
Volgens de LSVb betekent de compensatieregeling uit het coalitieakkoord dat studenten omgerekend 3000 euro terugkrijgen: 2000 euro uit de huidige voucherregeling en daarnaast komt de 1 miljard extra compensatie neer op 1000 euro per student, aldus de vakbond. „Dat bedrag is wat ons betreft te laag”, stelt LSVb-voorzitter Ama Boahene. „Met dat bedrag kun je nog niet eens twee jaar collegegeld betalen. En dat terwijl studenten soms tienduizenden euro’s schuld hebben opgelopen.” Ook na de compensatie komen ze daardoor alsnog in de problemen als ze bijvoorbeeld een huis willen kopen.”
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt de compensatie ook „magertjes”. De generatie die moest lenen, zal straks op de huizenmarkt „moeten gaan opboksen tegen generaties voor en na hen die met aanzienlijk minder schulden afstuderen”. Studieschulden beperken de maximale hypotheekbedragen.
Toch geeft ISO de plannen van het nieuwe kabinet een ‘studententien’, studentenjargon voor een zes. Tot die kleine voldoende komen de studenten onder meer doordat de studiebeurs voor alle studenten terugkeert, het bindend studieadvies wordt versoepeld en het kabinet extra investeert in het hoger onderwijs.
Alina Danii Bijl, voorzitter FNV Young & United: „Een schuld van 50.000 euro is voor leenstelselstudenten geen uitzondering, terwijl studenten die net iets eerder of later zijn gaan studeren fors minder schuld hebben.” Studenten die onder het leenstelsel vielen verdienen dezelfde uitgangspositie als ze klaar zijn met hun studie als andere generaties, meent zij.
CNV Jongeren is positiever en stelt dat „de vlag uit mag voor studenten”. Voorzitter Justine Feitsma concludeert dat „eindelijk wordt omgezien naar jongeren met torenhoge schulden.”