Remkes: Lange formatie vraagt om stevige evaluatie
Er moet „een stevige evaluatie” van de achterliggende formatie, met name omdat deze veel te lang heeft geduurd.
Dat zei informateur Johan Remkes woensdag bij de presentatie van het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Hij vindt dat vooral de aanloop naar de formatieonderhandelingen deze keer „buitensporig lang” duurde.
„Als het stof is neergedaald” moet dan ook worden onderzocht hoe dit zo kon gebeuren, zei Remkes, die door zijn collega-informateur Wouter Koolmees speels werd aangeduid als „de vliegende keeper van bestuurlijk Nederland.”
Volgens de informateur heeft vooral het debat op 1 april voor veel onnodige vertraging gezorgd. Toen hing het politieke leven van demissionair premier Mark Rutte aan een zijden draadje, nadat hij niet de waarheid had gesproken over toenmalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en een ”functie elders” voor hem.
De kwestie-Omtzigt bleek later wel degelijk besproken te zijn tijdens de verkenningsgesprekken, terwijl Rutte dat eerder had ontkend. Het leidde tot een grote vertrouwensbreuk, waardoor de formatie in een impasse raakte.
Behoefte
„Dit is een belangrijk moment”, benadrukte Remkes woensdag bij de presentatie van het akkoord. Het land heeft volgens hem „dringend behoefte aan een missionair kabinet” dat op meerdere gebieden echt beleid kan maken.
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei bij de overhandiging van het coalitieakkoord ook dat het proces sneller had gekund en gemoeten. Ze zegde toe dat er inderdaad een evaluatie komt, net zoals na de formatie van 2017. Toen werd qua formatielengte ook een record bereikt, namelijk 225 dagen.
Belastingverlaging
Bij de presentatie van het akkoord benadrukte elke partijleider zijn of haar winstpunten.
Zo benoemde Rutte (VVD) de voorgenomen belastingverlaging voor burgers en bedrijven, sprak Kaag (D66) over de hoge ambities voor milieu en klimaat en de inzet voor Europa, roemde Hoekstra (CDA) de „goede balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid” en de inspanningen voor een duurzame landbouw, en wees Segers (CU) op de lastenverlichting voor gezinnen, de introductie van een basisbeurs voor studenten, en op de inspanningen om mensenhandel en gedwongen prostitutie tegen te gaan.