Duitsland zet Russische diplomaten uit na moord in Berlijn
Duitsland heeft twee Russische diplomaten tot ongewenste personen verklaard, nadat een rechtbank in Berlijn het bewezen heeft geacht dat de Russische autoriteiten opdracht hebben gegeven voor de moord op een Tsjetsjeense oud-commandant in de Duitse hoofdstad. De twee Russen wordt verzocht het land te verlaten.
Minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken heeft dat meegedeeld aan de Russische ambassadeur in Duitsland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al aangekondigd met tegenmaatregelen te komen. Voor de liquidatie op 23 augustus 2019 in een park in Berlijn is woensdag een Russische man tot levenslang veroordeeld.
Tornike Changosjvili (40) was een etnische Tsjetsjeen met de Georgische nationaliteit. Hij vocht tijdens de Tweede Tsjetsjeense Oorlog tegen Russische troepen en werd door Moskou gezien als een vijand van de staat. De Russische president Vladimir Poetin omschreef hem als een „strijder, zeer wreed en bloedig”.
Changosjvili werd in Berlijn meermaals van achteren beschoten en ook toen hij op de grond lag. De openbare aanklagers hebben de dader als Vadim Krasikov geïdentificeerd, een „commandant van een speciale eenheid van de Russische geheime dienst FSB”. De 56-jarige Rus heeft gezegd die naam niet te kennen. Zijn advocaat zei in de rechtbank dat zijn cliënt zou moeten worden geïdentificeerd als Vadim Sokolov, een „Rus, vrijgezel en bouwkundig ingenieur”.
De Russische ambassadeur in Duitsland reageerde boos op het rechterlijke besluit. „We beschouwen dit vonnis als bevooroordeeld, politiek gemotiveerd”, aldus Sergej Netsjajev, die het absurd vindt dat de rechtbank de betrokkenheid van Rusland als een feit ziet. Het Kremlin heeft altijd ontkend een rol te hebben gespeeld bij de moord in Berlijn.
De uitspraak zal volgens de ambassadeur de al moeilijke relatie tussen de twee landen ernstig aantasten. Deze komt op een moment waarop de nieuwe Duitse regering zich hard opstelt tegenover Rusland, onder meer over de Russische troepenopbouw bij Oekraïne. De Duitsers zetten eerder al twee Russische diplomaten het land uit, omdat ze vonden dat Rusland niet goed genoeg meewerkte aan het moordonderzoek.