Rutte: Basisscholen volgende week dicht, geen onlineles
Basisscholen gaan volgende week dicht om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Maar kinderen hoeven tijdens die week geen onlineles te krijgen, heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekendgemaakt. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via dit liveblog.
Advertentie
Winkeliersvereniging INretail vindt het een „verstandig besluit” van het kabinet dat er nog geen QR-code voor winkels komt. De brancheorganisatie verwacht namelijk „chaos in de winkelstraten” bij invoering van een verplicht coronatoegangsbewijs.
Vakbonden FNV en CNV willen dat werkgevers en de overheid coulant zijn voor werkende ouders van wie de kinderen volgende week thuis moeten blijven door de nieuwe kabinetsmaatregelen. CNV vraagt werkgevers komende week ruimhartig te zijn met verlof voor werknemers van wie de kinderen niet naar school kunnen en denkt bijvoorbeeld aan calamiteitenverlof. FNV roept de overheid op om extra verlofdagen te geven aan werkende ouders.
Door de beslissing van het kabinet om de scholen een week eerder te sluiten dan de kerstvakantie „komen veel werkende ouders in de knel”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij roept werkgevers ook weer op om thuiswerken nog meer mogelijk te maken voor meer mensen.
Veel ouders zijn door hun vakantie- en verlofdagen heen door eerdere schoolsluitingen en quarantaines, stelt FNV. „Het zou de overheid sieren als ze ouders nu wel extra verlofdagen bieden, want de verlofkaarten zijn inmiddels zo goed als leeg”, weet vicevoorzitter Kitty Jong. „Eenvoudig een beroep doen op de welwillendheid van werkgevers zoals demissionair premier Rutte doet, werkt in de echte wereld niet.”
CNV en FNV hebben wel begrip voor het verlengen van de coronamaatregelen door het kabinet. „Het wordt wederom een sombere coronakerst. Maar met deze cijfers en de druk op de ziekenhuizen is er geen keus”, aldus CNV-voorzitter Fortuin. „Na bijna twee jaar coronacrisis weten we dat bij kleine versoepelingen de besmettingen weer omhoog knallen.”
FNV sluit zich daar bij aan en is blij dat het kabinet besluit de druk op de zorg niet nog verder te laten oplopen. Bij de verlenging van de maatregelen is het logisch dat de steunpakketten voor ondernemers ook worden verlengd, aldus de bond. Wel maakt FNV zich zorgen om onder meer de situatie van werkende ouders en zzp’ers.
CNV noemt het verder belangrijk dat iedereen zich aan de regels blijft houden. Ook roept de bond het kabinet op om met een langetermijnplan te komen. Dat is volgens de bond „noodzakelijk om niet van golf naar golf te hobbelen”.
Bij het ministerie van Justitie op de Turfmarkt in Den Haag verzamelden zich kort voor de coronapersconferentie, een kleine honderd mensen voor een lawaaiprotest tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Ze sloegen op potten, bekkens en pannen en riepen leuzen door een megafoon. Het protest verliep over het algemeen rustig en de stemming was gemoedelijk.
De lawaaidemonstratie was zoals eerdere in de buurt van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de persconferentie werd gehouden. De politie was aanwezig met tientallen busjes, waaronder ook de ME. Het plein en de toegangswegen waren net zoals bij de eerdere demonstraties tijdens de persconferentie deels afgezet.
Een aantal demonstranten dat zich had verzameld op het Plein in Den Haag werd door de politie verzocht naar de gebruikelijke demonstratielocatie aan de Koekamp te gaan. Er waren demonstranten die hier geen gehoor aan gaven, maar ook zij zijn uiteindelijk toch begeleid naar de Koekamp, meldt de politie.
Eerdere lawaaiprotesten liepen uit de hand. Zo werd tijdens de persconferentie op 12 november de politie bekogeld met onder meer stenen en zwaar vuurwerk. Vijf mensen werden toen aangehouden. Bij de persconferentie van 14 september ging het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag enige tijd op slot vanwege een dreigende situatie.
Het is jammer dat Italië eist dat reizigers vanuit EU-landen, zelfs als ze gevaccineerd zijn, een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dat zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam die merkt dat er „scheuren zichtbaar worden” in het gezamenlijke Europese reisbeleid door de Omikron-variant. Hij denkt dat meer landen zullen volgen.
Portugal ging Italië al voor, maar het blijft waarschijnlijk niet bij die twee landen, denkt Oostdam. „Ik verwacht dat meer landen uiteindelijk behalve een vaccinatie ook een test verlangen.” Goed nieuws noemt Oostdam het wel dat een antigeentest voldoende is voor Italië. Ook denkt hij dat mensen niet zullen stoppen met reizen door deze extra eis. Volgens Oostdam is er „een enorme behoefte om op vakantie te gaan”.
De extra maatregelen helpen bovendien nauwelijks, denkt de ANVR-voorman. „De afgelopen weken hebben we vanuit de wereldgezondheidsraad WHO, het Europese gezondheidsinstituut ECDC en een bonte stoet virologen gehoord dat het opwerpen van reisbeperkingen een zeer inefficiënt middel is om de verspreiding van het virus te beperken. En toch zie je dat lidstaten weer in dezelfde kramp schieten als in het begin van corona.”
Israël gold internationaal als voorbeeld voor de aanpak van de coronacrisis. Maar ook de Joodse staat ging door een diep dal tijdens de pandemie. „Het breekt je hart als je patiënten alleen ziet sterven.”
De verlenging van de avondsluiting van de horeca is „pijnlijk in zo’n belangrijke maand”, maar komt niet onverwacht, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Wel is de branchevereniging blij met de verlenging van de steun vanuit de overheid, want daarmee wordt een groot deel van de horecabedrijven overeind gehouden. Willemsen wijst ook op een door de Tweede Kamer aangenomen motie waardoor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ook voor starters gaat gelden.
KHN geeft verder aan dat het kabinet nu met een beter beleid moet komen. „We hopen dat er na 22 maanden eindelijk een visie komt. We moeten het perspectief hebben dat als we uit deze lockdown komen we dan weer kunnen ondernemen.”
Horecaondernemers hebben sinds het begin van de coronapandemie al zo’n 5,5 miljard euro aan eigen vermogen in hun bedrijven gestoken. „De buffers en spaarpotjes zijn leeg. Ontzettend veel bedrijven zitten met een negatief eigen vermogen.”
KHN wil met het nieuwe kabinet in gesprek om de sector weer gezond te krijgen. „We kunnen alleen maar hopen dat er mensen met nieuwe, frisse ideeën komen te zitten.” Ook wil de brancheorganisatie met het nieuwe kabinet gaan praten over hoe de horeca toch weer sneller open kan. „De maatregelen duren nu tot 14 januari, maar we weten hoe het vorig jaar ging. Toen waren we maanden dicht.”
Eerder zeiden verscheidene grote horecaondernemers al rekening te houden met het verlengen van de avondlockdown. „Het is heel spijtig dat we met de kerstdagen gesloten zijn, maar het komt helaas niet onverwacht”, zei de Rotterdamse horecabaas Herman Hell, die meerdere zaken heeft in de havenstad.
Ook Laurens Meyer, eigenaar van circa vijftig horecazaken verspreid over het land waaronder De Drie Gezusters in Groningen, rekende al niet op meer ruimte voor de horeca tijdens de kerstdagen. „Wij denken dat dit nog wel tot na carnaval volgend jaar gaat duren.” Meyer noemt de maatregelen wel „catastrofaal”. Zijn Amsterdamse collega Won Yip is het daarmee eens. Hij spreekt van „wanbeleid” en „symboolpolitiek”. „Ze zouden op zijn minst de horeca wat extra uurtjes kunnen geven met kerst. Want ze denken toch niet echt dat er maximaal vier mensen thuis zitten?”
De culturele sector kan rekenen op meer financiële steun vanuit het kabinet. Er komt een specifiek steunpakket om de branche te ondersteunen, heeft het ministerie van OCW dinsdag bekendgemaakt. Het kabinet trekt in totaal 84,5 miljoen euro uit. Het grootste deel, 59,5 miljoen euro, is ter compensatie van de verlenging van de coronamaatregelen.
Tijdens de coronapersconferentie maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat de huidige maatregelen worden verlengd tot en met 14 januari. Met het steunpakket wil het kabinet makers en zelfstandigen in de culturele sector ondersteunen in een periode rond de jaarwisseling die „voor veel instellingen, makers en het publiek een hoogtepunt in het culturele seizoen” is.
Alle reizigers uit de Europese Unie die Italië binnen willen moeten vanaf donderdag een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dit heeft premier Mario Draghi bekendgemaakt. Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten na aankomst vijf dagen in quarantaine. De maatregelen gelden tot 31 januari.
Tevens is besloten de noodbevoegdheden die de regering heeft te verlengen tot 31 maart. Die bevoegdheden, die eind van het jaar aflopen, maken het gemakkelijker om nieuwe wetgeving in te voeren in de strijd tegen corona.
Italië is niet het eerste land dat een negatieve coronatest verplicht stelt voor reizigers uit de EU. In november bepaalde Portugal dat iedereen die per vliegtuig het land binnenkomt een negatieve test moet kunnen overleggen, dus ook mensen die volledig gevaccineerd zijn.
Advertentie
Bedrijven kunnen voor de periode tot eind maart loonsteun en tegemoetkoming van de vaste lasten (TVL) aanvragen. Omdat de coronaregels langer gelden, wordt ook de steun verlengd. Het demissionaire kabinet trekt in totaal nog eens 4,4 miljard euro uit voor steun.
CNV heeft wel begrip voor het verlengen van de coronamaatregelen door het kabinet. „Het wordt wederom een sombere corona-kerst. Maar met deze cijfers en de druk op de ziekenhuizen is er geen keus”, aldus Fortuin. „Na bijna twee jaar coronacrisis weten we dat bij kleine versoepelingen de besmettingen weer omhoog knallen.”
De vakbond noemt het verder belangrijk dat iedereen zich aan de regels blijft houden. Ook roept CNV het kabinet op om met een langetermijnplan te komen. Dat is volgens de bond „noodzakelijk om niet van golf naar golf te hobbelen”.
Het kabinet wil kijken hoe de capaciteit van ziekenhuizen kan worden uitgebreid. Een van de mogelijkheden is het samenbrengen van coronapatiënten in bepaalde ziekenhuizen. „We moeten kijken hoe opschalen van de Covid-zorg niet onmiddellijk leidt tot het afschalen van de zorg voor andere patiënten. Concentreren kan daarvoor een oplossing zijn”, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdag.
Voorbereiden is volgens hem nodig „omdat we ook volgende winter een coronagolf kunnen hebben”.
Het kabinet verlengt de huidige maatregelen tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari.
Bekijk het overzicht van deze maatregelen op rijksoverheid.nl.
Het ziet ernaar uit dat we over de piek van de huidige coronagolf zijn, aldus demissionair premier Mark Rutte. Maar het verlengen van het maatregelenpakket is toch noodzakelijk, zegt hij op een coronapersconferentie.
Het aantal besmettingen is nog erg hoog, benadrukt Rutte. Ook liggen de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten. Daardoor moet reguliere zorg worden uitgesteld. Daarnaast zorgt de nieuwe coronavariant Omikron voor veel onzekerheid. „Daarover weten we nog veel dingen niet”, aldus Rutte. Zorgminister Hugo de Jonge zegt dat wat er wel bekend is over de Omikron-variant, genoeg is voor serieuze zorgen. Zo verspreidt deze variant zich veel sneller.
Het kabinet hoopt snel meer zicht te krijgen op wat de Omikron-variant voor „ons kan betekenen”, zegt Rutte. Het Outbreak Management Team (OMT) komt volgens hem deze week nog met een advies over de Omikron-variant.
Rutte roept Nederlanders op het directe contact tussen kinderen en 70-plussers zoveel mogelijk te beperken en „kleinkinderen niet te knuffelen onder de kerstboom”. Hij benadrukt dat mensen die ouder zijn dan 70 jaar oud veel vaker in het ziekenhuis belanden als ze corona krijgen. „Laat ons dat samen zoveel mogelijk voorkomen.”
Het kabinet maakt zich grote zorgen om de besmettelijkere Omikron-variant en daarom wordt mogelijk al voor 14 januari besloten over welke coronaregels nodig zijn. Demissionair premier Mark Rutte hoopt dat het Outbreak Management Team (OMT) op „korte termijn” meer inzicht kan geven over de virusmutant.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zegt dat het aantal Omikronbesmettingen zich iedere twee tot drie dagen verdubbelt. „Dat is heel snel.”
Iedere 18-plusser krijgt uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Ook wordt de periode tussen de laatste vaccinatie of besmetting en de boosterprik verkort. Eerder moest men zes maanden wachten, maar dat wordt drie maanden zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Aanleiding voor de versnelling is de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus.
In totaal gaat het om 8,5 miljoen volwassenen die nog in aanmerking komen voor een booster. Vrijwel alle 60-plussers krijgen de uitnodiging voor het einde van het jaar.
Iets meer dan een miljoen mensen hebben tot nu toe een boosterprik gekregen.
Basisscholen gaan volgende week dicht om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Maar kinderen hoeven tijdens die week geen onlineles te krijgen, heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekendgemaakt.
Scholen moeten wel opvang regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep.
Ook de buitenschoolse opvang gaat komende week dicht.
Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen die gaan gelden voor de feestdagen en de eerste weken van het nieuwe jaar.
Advertentie