Commissie treedt op tegen Griekenland
De Europese Commissie start een procedure tegen Griekenland, omdat het land jarenlang geflatteerde cijfers verstrekte over het begrotingstekort. Daartoe heeft zij woensdag besloten.
De zuidelijke lidstaat pleegde door zijn handelwijze inbreuk op de EU-verdragen. Kan de regering in Athene de beschuldigingen niet weerleggen, dan zal waarschijnlijk het Europees Hof van Justitie worden ingeschakeld om een uitspraak te doen in deze unieke zaak.
Uit onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Unie, blijkt dat Griekenland al sinds 1997 ieder jaar de normen uit het stabiliteitspact overschrijdt. Het overheidssaldo schommelde in de achterliggende periode tussen 3,4 en 6,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl het volgens de budgettaire spelregels onder de 3 procent dient te blijven.
Als de juiste gegevens waren aangeleverd, hadden de Grieken waarschijnlijk geen groen licht gekregen voor de invoering van de euro. De Commissie heeft bekeken of verwijdering uit de monetaire unie mogelijk is, maar zij kwam tot de conclusie dat voor een dergelijke ingrijpende stap een juridische grondslag ontbreekt.
De conservatieve regering van premier Karamanlis, die aantrad na de verkiezingen van afgelopen maart, erkent dat er foutieve informatie aan Brussel is toegezonden, maar legt de schuld daarvan bij het vorige, socialistische kabinet, onder leiding van Simitis. Dat zou bewust hebben gesjoemeld om de deelname aan de gemeenschappelijke munt veilig te stellen.
De Commissie wil naar aanleiding van de malversaties Eurostat ruimte verschaffen om voortaan de vanuit de lidstaten aangereikte nationale cijfers over begrotingstekort en staatsschuld bij de bron te controleren. Tot dusver beschikt de genoemde dienst niet over bevoegdheden op dit punt. Binnenkort zal commissaris Almunia (Monetaire en Economische Zaken) concrete voorstellen presenteren.