Gasprijs bezig aan nieuwe opmars
Na de sprong van 10 procent maandag heeft de stijging van de groothandelsprijs voor gas zich dinsdagmorgen voortgezet. De spanning tussen Rusland en Oekraïne maakt handelaren nerveus.
Een hogere prijs op de groothandelsmarkt vertaalt zich uiteindelijk ook in een een hogere gasrekening voor de consument.
Gashandelaren houden de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne scherp in de gaten. Een conflict in het gebied zou de levering van gas naar Europa onder grote druk zetten.
De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten vrezen dat Rusland plannen maakt om Oekraïne aan of zelfs binnen te vallen. Moskou heeft vele duizenden militairen bijeengebracht in de grensstreek.
Nord Stream 2
Duitsland dreigde onlangs de belangrijke gaspijplijn Nord Stream 2 in te zetten om Rusland te straffen als dat land Oekraïne binnenvalt. Sowieso maken handelaren zich al langer zorgen dat de pijplijn door de Oostzee deze winter niet meer in bedrijf wordt genomen, vanwege het nog ontbreken van een vergunning.
De prijs voor een megawattuur gas (levering januari) steeg op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs TTF dinsdagochtend naar 122,92 euro. Dat is bijna 6 procent meer dan op maandag, toen de gasprijs al met 10 procent steeg. Ook in Duitsland stijgt de gasprijs.
Kouder
De gasprijs staat sowieso al onder druk omdat het kouder wordt in Europa en er minder stroom wordt opgewekt met windenergie omdat het minder hard waaide de afgelopen tijd. De gasvoorraden in Europa zijn in aanloop naar de winter, waarin de vraag altijd hoger is, minder goed gevuld zijn dan normaal. Volgens De Telegraaf van dinsdag stond de zogeheten vulgraad van de hele Nederlandse gasopslag afgelopen week op slechts 48 procent.
Verder wordt de vrees voor gastekorten aangewakkerd omdat Wit-Rusland dreigt de doorvoer van gas vanuit Rusland te staken als Europa nog meer sancties oplegt. Het Kremlin heeft daarop gereageerd door te zeggen te hopen dat niets Rusland in de weg zal staan om aan zijn contractuele leveringsverplichtingen te voldoen.
De prijs voor energie is de afgelopen maanden hard gestegen. Dat komt niet alleen door minder goed gevulde gasvoorraden maar ook doordat Nederland minder gas levert. Daarnaast is er meer vraag naar gas vanuit Azië, dat deels van kolen af is gestapt.
Ook de prijzen voor gasleveringen later volgend jaar lopen op. Het aprilcontract noteerde maandag ruim 77 euro per megawattuur. Het contract voor augustus steeg in diezelfde periode van 38 naar 71 euro. Een maand eerder was dat nog zo’n 46 euro. „Terwijl voor dat hele jaar juist enige afkoeing werd verwacht”, stelde energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO in De Telegraaf.