Binnenland

DSM: Markt voor laminaat groeit snel

DSM voorziet de komende jaren een forse groei van de markt voor laminaat. De onderneming verwacht dat de omzet van 216 miljoen euro in 2003 jaarlijks groeit met 6 tot 7 procent.

ANP
2 December 2004 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Ir. L. Halders, vice-president van DSM Melamine, maakte dit woensdag bekend tijdens een persbijeenkomst van zijn bedrijf. Het chemieconcern is met een aandeel van 25 procent van de totale wereldwijde productie ruimschoots marktleider.

De kunsthars melamine ontstaat bij de productie van kunstmest. Samen met snelgroeiende houtsoorten als populier, spar en berk wordt het onder meer verwerkt tot laminaat. Platen daarvan worden gebruikt als vloerbedekking, in plaats van parket, en wandbekleding. Daarmee is laminaat een prima vervanging van hardhout, aldus Halders. Het kappen en gebruik van die houtsoort is wereldwijd omstreden.

Vooral China is een groeimarkt, aldus de DSM-bestuurder. Het chemieconcern produceert momenteel al melamine in Sittard en in fabrieken in de Verenigde Staten en Borneo. Er zijn vergevorderde plannen op om korte termijn in China een vierde fabriek in gebruik te nemen.

Het kappen van hardhout leidt jaarlijks wereldwijd tot de ontbossing van een oppervlakte twee keer zo groot als Nederland. „Dat is een groot probleem. Het gebruik van laminaat helpt mee daar iets aan te doen. Voor laminaat is immers geen hardhout nodig”, aldus Halders.

Greenpeace, een van de organisaties die zich fel verzet tegen het kappen van hardhout, ziet het gebruik van zachte houtsoorten eigenlijk ook niet zitten. Volgens Greenpeace worden in de noordelijke streken van Amerika en Europa al hardhouten oerbossen vervangen door kweekbossen met zachthout. „Daardoor gaan onvervangbare biotopen voor altijd verloren. Bovendien wordt door de commerciële houtkap van zachthout ook onverantwoord omgegaan met bossen.”

De organisatie erkent wel dat melamine minder slecht is dan andere kunststoffen. „We dragen het zelfs aan als alternatief voor de bromide vlamvertragers in pc’s, telefoons en dergelijke. De organisatie heeft alleen geen probleem met het gebruik van zachthout als dat is voorzien van het internationale FSC-keurmerk. Dat wordt slechts verleend als het bos op alle terreinen duurzaam is beheerd en de rechten van de lokale bevolking zijn gewaarborgd. Ook moeten er garanties zijn dat er compensatie komt voor het gekapte bos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer