Studie: stroomleveranciers moeten tonen waar zij stroom inkopen
De politiek moet energieleveranciers gaan verplichten om open te zijn over hun stroominkoop, want ook met de nieuwe transparantieregels is het voor leveranciers nog steeds te makkelijk om grijze, niet duurzaam opgewekte, stroom als groen te verkopen. Dat stellen de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE bij de publicatie van hun jaarlijkse rapportage over energieleveranciers.
De organisaties beoordeelden 41 leveranciers op de duurzaamheid van investeringen, inkoop en de levering van de stroom. De resultaten leiden tot een rapportcijfer voor duurzaamheid. Gemiddeld scoren consumentenleveranciers een 6,6 en zakelijke leveranciers een 4,9.
Tussen de geleverde stroom en de ingekochte stroom zit een groot verschil als het gaat om duurzaamheid, stellen de organisaties. Leveranciers op de consumentenmarkt scoren een 8,1 voor levering, maar slechts een 5,8 voor inkoop. Zakelijke leveranciers scoren een 5,9 voor de levering, en een 4,3 voor de inkoop. Dit komt volgens de onderzoekers doordat het merendeel van de leveranciers nog steeds vervuilende grijze stroom inkoopt, en het voor levering administratief ‘vergroent’ met certificaten. Deze certificaten zijn tegen een lage prijs te koop op de Europese stroommarkt, maar dragen nauwelijks bij aan het verduurzamen van de Nederlandse stroommarkt. „Groene stroom inkopen bij een windmolenpark of zonneveld heeft veel meer invloed op verduurzaming”, schrijven de onderzoekers.
Sinds januari 2020 moeten energieleveranciers een ‘stroometiket’ publiceren met informatie over zowel de groene als grijze geleverde stroom. Maar daar staat volgens de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE niet op wat voor stroom zij inkopen. Veel consumenten krijgen dus op papier groene stroom geleverd, terwijl de ingekochte stroom niet duurzaam is opgewekt.
De meest duurzame energieleveranciers op de consumentenmarkt zijn volgens de zogeheten Stroomranking: Energie VanOns, om | nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. Zij krijgen een 10. Deze leveranciers kopen ook duurzaam in. Van de grote drie is Eneco het duurzaamst, deze leverancier krijgt een 9,0. Essent behoort tot de ‘grijze achterblijvers’ met een 4,0.
Ruim twee derde van de leveranciers aan bedrijven scoort een onvoldoende. Ook energiereuzen Eneco (5,5), Vattenfall (6,5), Essent (2,6) scoren op de zakelijke markt aanzienlijk slechter dan op de markt voor consumenten. De meest duurzame zakelijke energieleveranciers zijn Energie vanOns, om | nieuwe energie en Pure Energie.