Yogadocenten onder druk om te stoppen door avondsluiting
Yogadocenten staan onder druk om hun praktijk te sluiten door de coronamaatregel van de avondsluiting, zegt de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Daardoor is het voor veel van hen niet meer financieel rendabel om de yogapraktijk open te houden. De opzeggingen van lidmaatschappen „blijven binnenkomen”. „Het einde is nog lang niet in zicht”, waarschuwt de vereniging.
Sinds eind november moeten sportscholen en niet-essentiële winkels de deuren om 17.00 uur sluiten. Het kabinet lijkt voornemens deze maatregel tot in het nieuwe jaar te verlengen.
Van de 1250 leden hebben er het afgelopen jaar 100 opgezegd. „Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Het is niet alleen het opzeggen, we hebben ook een derde minder aanwas dan andere jaren”, zegt voorzitter Gerreke van den Bosch. „De meesten geven aan dat het geen zin meer heeft om hun praktijk open te houden door alle coronarestricties. Opzeggen betekent dat de praktijk voorgoed sluit.” Volgens de vereniging gaat het om meer ervaren en oudere leden die „gewoon door zouden zijn gegaan als er een ander beleid zou zijn geweest”.
De vereniging merkt ook op sociale media dat er veel mensen stoppen die geen lid zijn van de vereniging. „We hebben geen zicht op deze cijfers, maar wel zien we steeds dat er spullen te koop worden aangeboden omdat de praktijk stopt”, aldus de voorzitter.
Al sinds de start van de pandemie in maart 2020 merkt de VYN dat minder mensen yogales komen volgen. Mede door de avondlockdown die sinds 28 november geldt, zijn er in totaal driekwart minder cursisten omdat de lessen vaak ’s avonds worden gegeven.
Bovendien komen yogadocenten, die veelal zzp’er zijn, niet in aanmerking voor een tijdelijke overbruggingsregeling van de overheid, zegt de VYN. De vereniging pleit voor de herinvoering van de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO), zonder partnertoets, of een tegemoetkoming in de vaste lasten (de zogeheten TVL-regeling) zonder allerlei beperkende voorwaarden. Of er zou een andere vorm van compensatie moeten komen voor misgelopen inkomsten.