Floriade 2022 in het teken van duurzaamheid
De wereldtuinbouwexpositie Floriade, die van 14 april tot en met 9 oktober 2022 in Almere plaatsvindt, staat geheel in het teken van duurzaamheid. Opvallend is de aandacht voor klimaatneutraal en circulair bouwen.
Het moet het pronkstuk worden van de zevende editie van de Floriade: het Dutch Innovation Experience, het rijkspaviljoen waarmee Nederland laat zien wat het op dit terrein vermag. Het ontwerp van DP6 architectuurstudio is gebouwd door de Noordereng Groep uit Ede.
Het paviljoen is een showcase voor de toekomstige Nederlandse woningbouw en voor 93 procent opgetrokken uit Nederlands hout, zegt directeur Gerben Kuipers van Noordereng Groep. „We hebben alle onderdelen in de fabriek gemaakt en in modules aangevoerd. Die monteren we op de bouwplaats. De ruwbouw staat in een paar weken.”
Alle gebruikte bouwmaterialen, inclusief de houten heipalen, zijn herbruikbaar. Ook de meeste andere circa veertig landenpaviljoens op het Floriadeterrein, een 60 hectare groot park, zijn volledig of grotendeels circulair.
Na afloop van de expositie worden ze afgebroken en krijgen de gebruikte bouwmaterialen een nieuwe bestemming, is de bedoeling. Op een deel van het verlaten terrein moet vervolgens de duurzame woonwijk Hortus verrijzen.
Houtbouw
”Growing Green Cities” is het thema van deze zevende editie van de Floriade; de eerste vond plaats in 1960. Dat thema staat voor: groen leven in de stad, duurzaam verbouwde voeding, schone energie en een gezonde leefomgeving.
De meer dan veertig deelnemende landen proberen elkaar daarin de loef af te steken met hun paviljoens; vrijwel zonder uitzondering in houtbouw uitgevoerd. Hoewel: Qatar presenteert zich met het ”Desert Nest”, een 3D-geprinte versie van de traditionele duiventorens die het land kenmerken; eveneens volledig herbruikbaar.
Ook de Almeerse kerken zijn met een eigen paviljoen van de partij. Zij presenteren daar, wat ze noemen, een Bijbels toekomstvisioen. Daarin wonen mensen in het groen, maar er is ook aandacht voor de twaalf geestelijke vruchten die de stad van de toekomst leefbaar maken: vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, medeleven, geloof, hoop en liefde.
Tiny church
In een tuin kunnen bezoekers speuren naar Bijbelse planten en er is een beeldenroute met kunstwerken die de geestelijke vruchten verbeelden.
Op het dak van het paviljoen draait een tiny church mee met de zon; die symboliseert de energie die je ontvangt als je je richt op God, stellen de Almeerse kerken. Christelijke spiritualiteit krijgt op deze manier een plek op deze internationale expositie, is de gedachte.
Na een moeizame start begint de Floriade op stoom te komen. Er wordt volop gebouwd, het arboretum met 3000 bomen en 650 soorten is geplant, de nu kale perken en plantsoenen liggen klaar voor het voorjaar; de wegen, paden en bruggen zijn aangelegd en aan de controversiële kabelbaan over de A6 lijkt iedereen inmiddels gewend. Kortom, het moet wel heel gek lopen, wil er nu nog een kink in de kabel komen.
Perikelen
Begin dit jaar was het echter allerminst zeker dat de zevende editie van de Floriade doorgang zou vinden. Een faillissement dreigde door de almaar oplopende kosten. Aanvankelijk werden die begroot op circa 10 miljoen euro, inmiddels bedraagt de begroting 60 miljoen euro. Stoppen en een miljoenenverlies nemen, of er nog maar eens flink geld in pompen was het dilemma waarvoor de gemeente stond. De keus viel op het laatste.
De tekorten zijn niets nieuws onder de zon. Eerdere edities van de Floriade zadelden de organiserende gemeenten –Haarlemmermeer, Zoetermeer en Venlo– ook op met enorme verliezen. Maar de financiële perikelen zullen, als straks de naar verwachting twee miljoen bezoekers het terrein betreden, vergeten zijn.
Althans voor even.