Binnenland

Amsterdamse vuilverbrander AEB verkocht aan Rotterdams AVR

De Amsterdamse afvalverwerker AEB (Afval Energie Bedrijf) komt in Rotterdamse handen. Het bedrijf is verkocht aan branchegenoot AVR Afvalverwerking, dat een bod uitbracht van 450 miljoen euro. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De naam van AVR zong al enige tijd rond.

ANP
8 December 2021 10:58Gewijzigd op 8 December 2021 11:05

„De nieuwe eigenaar is een financieel solide partij met een focus op de lange termijn. AVR beschikt over veel ervaring in de Nederlandse markt en heeft een uitstekende reputatie op het gebied van verduurzaming en de opvang van CO2”, aldus de gemeente, die de enige aandeelhouder is.

Aan de verkoop ging een competitief proces vooraf, waarvoor verschillende gegadigden zich hadden gemeld. Amsterdam had een aantal voorwaarden gesteld aan de kandidaat-kopers. Zo moesten die een langetermijnperspectief bieden, dat „AEB in staat stelt om haar belangrijke rol voor de stad en haar inwoners (afvalverwerking, warmtelevering) te blijven vervullen en verder te verduurzamen”. Ook moesten de geïnteresseerde partijen hun visie geven op het inperken van CO2-uitstoot en het behoud van banen bij AEB.

De betrokken wethouders, Victor Everhardt (deelnemingen) en Marieke van Doorninck (duurzaamheid) zijn blij met AVR als nieuwe eigenaar, die ze kapitaalkrachtig noemen met een „goede circulaire trackrecord”. Ook AEB-topman Paul Dirix is tevreden.

De deal moet nog worden goedgekeurd door de concurrentiewaakhond Autoriteit Consument en Markt. Als die groen licht geeft, dan kan de transactie in de loop van komend jaar worden afgerond en houdt Amsterdam er uiteindelijk zo’n 60 miljoen euro aan over. AEB heeft dan zowel zijn bankschulden als gemeenteleningen afgelost. De boekwinst komt ten bate van de algemene middelen van de gemeente.

AEB heeft een roerige periode achter de rug. In 2019 kwam het bedrijf door onder meer achterstallig onderhoud en intern geharrewar zodanig in het nauw, dat vier van de zes verbrandingsovens moesten worden stilgelegd en er een stuwmeer ontstond aan afval vanuit Amsterdam, maar ook andere delen van het land. De gemeente sprong meermalen financieel bij om AEB overeind te houden en besloot uiteindelijk het bedrijf te koop te zetten.

Een enquêtecommissie van de Amsterdamse gemeenteraad oordeelde juist woensdag in haar eindrapport dat de gemeente steken heeft laten vallen bij het toezicht op AEB. Dat kwam onder meer door de versnipperde aansturing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer