Rijksmuseum wil tot het uiterste gaan om Rembrandt te verwerven
Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum wil „tot het uiterste gaan” om het uit 1636 stammende schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt te verwerven voor Nederland, als het werk binnenkort op de markt verschijnt.
Dinsdag werd bekend dat het werk mogelijk in de verkoop gaat nu de Franse regering heeft besloten het niet te kopen van de huidige eigenaar, de familie Rothschild. Het is nog niet duidelijk of en wanneer het werk ter overname wordt aangeboden.
De Vaandeldrager is volgens Dibbits het belangrijkste werk van Rembrandt dat nog in particulier bezit is en de laatste kans om een schilderij van dit enorme belang te kunnen kopen. „Het is een uniek werk dat behoort tot de top 10 van zijn oeuvre. Het zelfportret is feitelijk zijn artistieke doorbraak in aanloop naar De Nachtwacht. Het is diepgeworteld in de Nederlandse cultuur en geschiedenis en symboliseert de rebelsheid van de schilder en zijn land.”
De waarde van het werk werd in 2019, toen het tijdelijk in het Rijksmuseum te zien was bij de expositie Rembrandt-Velázquez, geschat op 165 miljoen. Dat geld heeft het Rijksmuseum niet. Dibbits roept de overheid en de kunstwereld op de koppen bij elkaar te steken. „We moeten alles op alles zetten om dit schilderij in Nederland te krijgen, het is van essentieel belang voor ons land”, zegt Dibbits.
Het zal volgens de directeur niet eenvoudig worden om het werk binnen te halen. Hij schat dat er zeker tien zeer serieuze kapers op de kust zullen zijn die het werk ook graag zouden willen kopen.