EU streeft naar groter gebruik biobrandstof
De Europese Commissie wil het gebruik van biobrandstoffen bevorderen. Zij streeft ernaar dat in 2020 deze alternatieve vormen van energie 20 procent van de benodigde diesel en benzine voor het wegverkeer hebben vervangen.
Het dagelijks bestuur van de EU presenteerde gisteren een actieplan op dit terrein. Dat kondigt onder meer een voorstel aan van commissaris Bolkestein (Interne Markt en Belastingen) dat voorziet in een verlaging van de accijnzen op de nieuwe brandstoffen voor zowel transport als verwarming. Daarover zouden de lidstaten te zijner tijd overeenstemming moeten bereiken. „Zo’n fiscale maatregel zal ondernemingen en consumenten een belangrijke impuls geven om over te stappen op producten die bijdragen tot een duurzame ontwikkeling", tekent de vroegere VVD-leider hierbij aan.
Biobrandstoffen worden gewonnen uit gewassen zoals koolzaad. Het ligt in de bedoeling dat zij in 2005 reeds 2 procent van de energiebehoefte dekken. Dat aandeel dient vervolgens toe te nemen tot 5,75 procent in 2010 en tot 20 procent in 2020.
Het uitgezette beleid houdt verband met de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen zoals kooldioxide, die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, terug te dringen. Daarover zijn afgelopen zomer afspraken gemaakt tijdens de VN-klimaatconferentie in Bonn. De EU wil rond 2010 een vermindering van 8 procent realiseren ten opzichte van het niveau van 1990.
Eurocommissaris De Palacio (Transport) wijst erop dat de transportmarkt tot dusver vrijwel volledig van olie afhankelijk is. Dat brengt niet alleen problemen voor het milieu met zich mee, maar baart ook zorgen omdat Europa voor de aanvoer voor een groot deel aangewezen is op regio’s elders in de wereld.
Landbouw
Haar collega Fischler (Landbouw) op zijn beurt benadrukt dat de productie van biobrandstoffen „een bron van nieuwe inkomsten" kan betekenen voor de boeren en een omschakeling in gang zet naar „een duurzame, multifunctionele agrarische cultuur." Frankrijk lijkt in potentie de grootste leverancier van bio-energie binnen de Unie.