Adviseur: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte
Van de miljoen woningen die tot 2030 gebouwd moeten worden, staan er 820.000 in gebieden die last kunnen krijgen van wateroverlast, droogte, hitte, of problemen met de bodem. Daarvoor waarschuwt Deltacommissaris Peter Glas in een advies aan de regering. Volgens hem wordt hier onvoldoende rekening mee gehouden in de plannen.
Er zijn nu al gebieden waar mogelijk problemen ontstaan, zegt Glas, maar hij kijkt ook verder vooruit. Huizen moeten normaal gesproken zo’n vijftig tot honderd jaar meegaan. Wetenschappers zeggen dat het niet ondenkbaar is dat de zeespiegel door klimaatverandering in die periode met twee meter stijgt. In zijn advies aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat zegt Glas dat daar nu al over nagedacht moet worden.
Vooral in de Randstad worden veel woningen gebouwd, terwijl dat juist een gebied is dat gevoelig is voor de zeespiegelstijging. „Hoewel nog onduidelijk is wat de uiteindelijke omvang van de zeespiegelstijging zal zijn en op welke termijn we deze kunnen verwachten, zijn de potentiële risico’s voor de veiligheid niettemin groot.” Glas raadt aan om te bekijken of de verstedelijking misschien beter over Nederland verspreid zou kunnen worden.
Verder staat in het advies dat vast ruimte gemaakt moet worden voor maatregelen die nodig zullen zijn om twee meter zeespiegelstijging aan te kunnen. Daarmee doelt hij ook op de afvoer van water via rivieren en ruimte om overtollig water op te vangen. Daarnaast moet volgens Glas nog eens gekeken worden naar zogenoemde buitendijkse bebouwing. Dat zijn huizen die tussen de zee of een rivier en de dijk staan, en daardoor een groter risico lopen op overstroming.