Buitenland

Junta halveert straf voor Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi

Een straf voor de Myanmarese ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi is gehalveerd. Aanvankelijk kreeg ze maandag een celstraf van vier jaar voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels. Later maakte de staatstelevisie bekend dat ze een gedeeltelijk pardon heeft gekregen van de militaire junta. De straf is twee jaar geworden en ze hoeft niet naar de gevangenis, maar moet in huisarrest blijven.

ANP
6 December 2021 15:19Gewijzigd op 6 December 2021 15:23

Ook oud-president Win Myint werd tot vier jaar veroordeeld. Hij blijft eveneens in huisarrest. Suu Kyi moet nog terechtstaan voor onder meer corruptie en verkiezingsfraude.

Suu Kyi en andere politici werden na de militaire staatsgreep op 1 februari onder huisarrest geplaatst. De coup werd gepleegd omdat er volgens het leger fraude was gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november 2020. De regerende partij van Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen. Het waren de tweede democratische verkiezingen in decennia. Internationale waarnemers hadden geen misstanden vastgesteld.

Myanmar was voorheen vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Suu Kyi zette zich in die periode in voor democratie, waarvoor ze jarenlang vastzat, en daarvoor kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Ze is niet onomstreden. Haar wordt verweten dat ze niet genoeg deed om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya’s zijn in de afgelopen jaren vanwege geweld tegen hen naar Bangladesh gevlucht.

VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet betreurde de veroordeling van Suu Kyi en heeft opgeroepen tot haar vrijlating. Het „schijnproces” was volgens haar politiek gemotiveerd. Bachelet vreest dat de spanningen in Myanmar verder zullen toenemen en er ook meer geweld zal plaatsvinden. De uitspraak kan leiden tot meer verzet tegen de staatsgreep, aldus de VN-chef. Bij de betogingen tegen de militaire machthebbers zijn meer dan 1300 doden gevallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer