Opiniecommentaar

Legertop Myanmar had in beklaagdenbankje moeten zitten

De Myanmarese oud-regeringsleider Aung San Suu Kyi is maandag to vier jaar cel veroordeeld wegens opruiing tegen de strijdkrachten en overtreding van de coronaregels. Er hangt haar nog veel meer gevangenisstraf boven het hoofd. Het leger heeft daarmee een nieuwe stap gezet om de Nobelprijswinnaar voorgoed monddood te maken. En om het land verder in chaos te storten.

Hoofdredactie
6 December 2021 11:28
beeld RD
beeld RD

Vier jaar achter de tralies. Omdat Suu Kyi vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne naar een groep aanhangers zwaaide – nota bene met een mondkapje en een transparant gezichtsmasker op. En omdat ze na de militaire staatsgreep van februari een verklaring had uitgegeven waarin ze de bevolking van Myanmar opriep zich tegen de coup te verzetten. Ze was toen al onder huisarrest geplaatst.

Als het aan de militaire aanklagers ligt, volgen binnenkort nog veroordelingen wegens corruptie en verkiezingsfraude. In totaal goed voor 104 jaar cel. En al zou de 76-jarige politica slechts een kwart daarvan opgelegd krijgen, dan verdwijnt ze menselijkerwijs gesproken de rest van haar leven in de gevangenis.

Suu Kyi is niet geheel onomstreden. Ze krijgt onder andere het verwijt dat ze te weinig heeft gedaan om het geweld tegen de Rohingya-minderheid in het land te beteugelen. Toch wekken de aanklachten vrijwel zonder uitzondering de indruk dat de legertop een voorwendsel zoekt om de Nobelprijswinnaar een eventuele terugkeer naar de macht definitief te ontzeggen.

Intussen glijdt het Aziatische land steeds verder af richting totale chaos. De vrees voor een burgeroorlog neemt met de dag toe. Er zijn sinds de staatsgreep van februari al meer dan 1300 doden gevallen bij geweld tussen het leger en separatistische groeperingen en door het bloedig neerslaan van demonstraties.

17753906.JPG
De Myanmarese oud-regeringsleider Aung San Suu Kyi l. tijdens haar eerste verschijning voor de rechter in mei. beeld AFP

De strijdkrachten grepen de macht begin dit jaar omdat de verkiezingen naar het oordeel van de legertop niet eerlijk waren verlopen en om het land juist voor onrust en instabiliteit te behoeden. Het tegendeel is tot nu toe het geval geweest. Bovendien hadden internationale waarnemers al direct na de stembusgang geconcludeerd dat niets op grootschalige fraude of andere grove onregelmatigheden wees.

Dat bewijst maar weer eens dat het Myanmarese leger nog steeds niet kan verkroppen dat het land na vijftig jaar militaire dictatuur de eerste stappen naar democratisering heeft gezet en dat de macht overgaat naar waar die thuishoort: bij een burgerlijk bestuur.

In plaats van Aung San Suu Kyi had de legertop dezer dagen in het beklaagdenbankje moeten zitten. Al was het alleen maar voor het inrijden op een groep demonstranten door soldaten, waarvan maandag weer dramatische beelden opdoken. En voor al die andere gruweldaden die militairen het afgelopen jaar in naam van de bescherming van het land hebben gepleegd.

Hoofdredactie

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer