Antarctica in het donker door totale zonsverduistering
De lange zomerse pooldag op Antarctica is zaterdag korte tijd verduisterd geweest door een totale zonsverduistering. Het spektakel werd door maar weinig mensen waargenomen. Het continent rond de zuidpool is onbewoond, al zijn er wel onderzoeksstations waar wetenschappers werken.
Onder de ooggetuigen was Raúl Cordero van de universiteit van Santiago (Chili). Hij zei dat de eclips buitengewoon goed te zien was. Ook was er een handvol ‘eclipstoeristen’, die maar liefst 35.000 dollar hadden betaald om de verduistering mee te maken. De totaliteit, dat wil zeggen de tijdsduur dat de zon gezien vanaf de aarde volledig wordt geblokkeerd door de maan, duurde nog geen twee minuten.
De Amerikaanse luchtvaartorganisatie NASA zond beelden van de zonsverduistering uit via een livestream vanuit Union Glacier Camp, zo’n duizend kilometer noordelijk van de zuidpool. Dat is het enige kamp waar gasten kunnen verblijven in het zomerseizoen.
De vorige totale zonsverduistering op Antarctica was op 23 november 2003. De volgende keer is pas in 2039.
Een gedeeltelijke zonsverduistering was te zien vanuit zuidelijk Afrika, de zuidpunt van Zuid-Amerika en het uiterste zuidoosten van Australië.