Binnenland

„Kinderen krijgen te gemakkelijk geld”

Het is zorgelijk dat scholieren zo gemakkelijk extra geld lenen en ook krijgen, zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van het vanmiddag gepresenteerde scholierenonderzoek.

Onderwijsredactie
1 December 2004 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Het instituut wijst erop dat „slechts” 6 procent van de ouders nee zegt tegen hun om geld vragende kinderen. „Ouders willen dat hun kinderen de beste zijn, er goed uitzien en bij de groep horen”, zegt Nibud-woordvoerster G. Bettonville. „De druk van de reclame is heel groot. Jongeren móéten zoveel. Op de televisie zien ze de geweldige levensstijl van mensen met veel geld. En jongeren moeten ook tegen elkaar opboksen: als de één een mobieltje heeft waarmee hij kan filmen, kan een ander niet meer met een oud toestel aankomen. Daarnaast kan ook een rol spelen dat de ouders zelf in een periode van groeiende welvaart zijn opgegroeid.”

De werkelijke hoeveelheid geld die door jongeren geleend wordt, is feitelijk groter, want ouders lenen ook om de levensstijl van hun kinderen te kunnen bekostigen, zegt Bettonville. „Als jongeren vanaf hun achttiende jaar bij de bank mogen gaan lenen, doen ze dat heel gemakkelijk. Ook daarin zie je de invloed van de reclame.”

Volgens het Nibud is het makkelijk geld lenen en krijgen een van de oorzaken voor de alsmaar groeiende groep jongeren die bij de schuldhulpverleningsbureaus aankloppen. „Een op de zes mensen die daar komen, is een jongere. De gemiddelde schuld van alle cliënten van deze bureaus is gestegen van 1250 naar 1700 euro. Bij de groep van 21 jaar en ouder heeft een op de drie zelfs meer dan 4500 euro schuld.”

Volgens het Nibud is het belangrijk dat scholieren leren „dat als het geld op is, het geld ook echt op is.” Het instituut heeft dan ook, mede op initiatief van de gemeenten Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, een speciaal lesprogramma ontwikkeld. Ook het ministerie van Sociale Zaken is vorige week een campagne ”jongeren en schulden” begonnen.

Het nieuwe lespakket, ”In & Out!”, leert leerlingen hoe om te gaan met geld. Zo wordt uitgelegd hoe je een acceptgirokaart invult, wat de voor- en nadelen zijn van sparen en lenen, wat een incassobureau is en hoe je ervoor zorgt dat je geen betalingsachterstand krijgt. Het Nibud heeft het lesmateriaal in eerste instantie gemaakt voor het vmbo. Maar ook voor de andere schooltypen, evenals voor het basisonderwijs, maakt het instituut lesmateriaal.

Ander onderzoek toonde eerder dit jaar al aan dat er een duidelijk verband is tussen opvoeding en geldproblemen. Van de mensen die vroeger hebben geleerd goed met geld om te gaan, gaat nu maar 5 procent slecht met zijn geld om. Van de mensen die dat vroeger niet hebben geleerd, is dat 35 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer