Kabinet verlengt ‘vliegverbod’ voor landen zuidelijk Afrika
Het kabinet verlengt de ‘vliegverboden’ voor zuidelijk Afrikaanse landen tot en met 15 december. Het verbod zou zaterdag om 23.59 uur aflopen, maar het kabinet wil meer tijd om te zien welke gevolgen de nieuwe Omikron-variant heeft voor het aantal besmettingen. Het RIVM heeft dat ook geadviseerd. Op twee vluchten eind vorige week vanuit Zuid-Afrika naar Nederland zaten in totaal zestien passagiers die met die virusvariant waren besmet.
Het inreisverbod geldt voor niet-EU-burgers vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Mozambique, Lesotho en Eswatini (Swaziland). Bij terugkomst hebben zij een dubbele negatieve coronatest nodig en moeten ze minstens vijf dagen in quarantaine. Het RIVM vindt het vooralsnog niet nodig om de lijst met landen waarvoor deze inreisbeperkingen gelden, uit te breiden.
Nederlanders mogen wel heen en weer reizen en ook voor andere EU-burgers geldt het inreisverbod niet. Verder geldt er een uitzondering voor medisch noodzakelijk personeel, luchtvaartpersoneel, zeevarenden en mensen die om dwingende gezinsredenen of humanitaire redenen moeten reizen. Dagelijks komen er tot wel duizend mensen vanuit de Zuid-Afrikaanse steden Kaapstad en Johannesburg aan op Schiphol.
Een PCR-test bij aankomst op Schiphol is nu niet verplicht, maar wordt wel aangeboden. Maar het kabinet wil dit wel mogelijk maken. „We kijken hoe we die verplichting kunnen vormgeven”, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag.