Binnenland

Tata brengt schadelijke uitstoot staalfabrieken sneller omlaag

Staalbedrijf Tata Steel gaat op aandringen van de overheid de uitstoot van schadelijke stoffen nog sneller terugbrengen. Ook komt er intensiever toezicht.

Redactie regio
2 December 2021 09:43
Hoogovencomplex van Tata bij IJmuiden. beeld ANP, Ramon van Flymen
Hoogovencomplex van Tata bij IJmuiden. beeld ANP, Ramon van Flymen

Daarnaast hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Noord-Holland een plan van aanpak opgesteld om de gezondheidsrisico’s voor omwonenden te verkleinen. Dat betekent dat de vergunningen van het staalbedrijf aangescherpt zullen worden. Het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden heeft onder meer toegezegd dat de uitstoot van lood al eind 2023 met 70 procent naar beneden gaat ten opzichte van 2019. Eerder stond dit voor 2025 gepland. En begin volgend jaar bedraagt de reductie van zogeheten paks (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) 50 procent in plaats van 30 procent.

De overheid wil alle beloftes van Tata Steel zo veel mogelijk omzetten naar verplichte maatregelen. Door het aanscherpen van vergunningen wordt het bedrijf gedwongen om fabrieken en productieprocessen aan te passen. Ook moeten er vaker metingen komen, om vast te stellen dat Tata zich aan de doelen houdt. Volgend jaar gaat het RIVM twee keer onderzoek doen naar het neergedaalde stof in de omgeving. Daaruit moet blijken of de aanscherpingen effect hebben.

Tata Steel kondigde eerder aan bij de staalproductie over te willen stappen op aardgas en uiteindelijk op waterstof. Waarschijnlijk duurt het tot 2030 voordat het bedrijf zo ver is met zijn vergroeningsplannen. Daar wil de overheid niet op wachten; ook op de kortere termijn moet er schoner geproduceerd gaan worden.

Kinderen

Eerder toonde onderzoek van het RIVM aan dat de gezondheid van met name kinderen in het geding is door de uitstoot van stoffen bij Tata Steel, zoals lood. Voor demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) gaf die studie de doorslag om vanuit de overheid met een plan van aanpak te komen, zo laat hij weten. Volgens de bewindsman lost het plan niet direct alle problemen voor de omwonenden op. Wel betekent het „een versnelling naar een gezondere leefomgeving, met afspraken en regels waar Tata aan te houden is.”

Teleurstellend

Advocaat Bénédicte Ficq noemt het teleurstellend dat het ernaar uitziet dat de cokesfabriek van staalbedrijf Tata Steel de komende tien jaar openblijft. Eerder woensdag was ze positief over de aanscherping van milieueisen aan het staalbedrijf, maar daar kwam ze op terug toen ze hoorde dat er geen ultimatum is afgesproken over het sluiten van de cokesfabriek. „Dat is voor omwonenden en hun gezondheid echt een hard gelag”, aldus de advocaat.

Campagneleider Peer de Rijk van Milieudefensie zei dat de afspraken aantonen dat klimaatbeleid op langere termijn goed kan samengaan met lokaal milieubeleid. „Die twee worden nog weleens tegenover elkaar gezet. Het is verheugend dat het allebei gebeurt.”

De dorpsraad van Wijk aan Zee, dat dicht bij de staalfabriek ligt, vindt ook dat in de plannen „zeker goede dingen” zitten maar betreurt het ontbreken van een deadline voor de cokesfabriek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer