Aanklacht tegen Rumsfeld in Duitsland
Een groep Amerikaanse burgerrechtenadvocaten is in Duitsland een procedure gestart om het misbruik van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad aan de kaak te stellen. De aanklacht richt zich onder anderen tegen minister van Defensie Rumsfeld.
Volgens de juristen heeft justitie in de VS onvoldoende interesse in het vervolgen vanwege schendingen van de mensenrechten door Amerikaanse militairen. Omdat de VS niet zijn aangesloten bij het Internationale Strafhof in Den Haag, hebben de advocaten Duitsland uitgekozen om een strafklacht in te dienen, omdat dat land wetgeving kent die de vervolging van misdaden tegen de menselijkheid in het buitenland mogelijk maakt, ook als die gepleegd zijn door niet-Duitsers.
De Duitse justitie heeft nog niet gereageerd op de aangifte van het in New York gevestigde Center for Constitutional Rights en vier Iraakse burgers tegen onder anderen minister van Defensie Donald Rumsfeld, de voormalige bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, generaal Ricardo Sanchez, en de oud-directeur van de CIA, George Tenet.
Dit voorjaar ontstond een groot schandaal over foto’s van de mishandeling en vernedering van gevangenen in Abu Ghraib door Amerikaanse militairen. Het leger is strafzaken gestart tegen verscheidene verdachten. Het vermoedelijke brein achter de mishandelingen, Ivan Frederick, werd in oktober tot acht jaar gevangenisstraf en oneervol ontslag veroordeeld. Verscheidene andere verdachten zijn tot lichtere straffen veroordeeld.
De vier Irakezen waren in de beruchte gevangenis blootgesteld aan mishandeling, elektroshocks, seksueel misbruik en het onthouden van slaap en voedsel, stelt het CCR.