Kerk & religie

Christenen in Oekraïne steunen demonstratie

Christenen in Oekraïne hebben opgeroepen tot gebed en vasten voor hun land, dat in een crisis verkeert na de presidentsverkiezingen van 21 november. In Kiev delen kerken thee en koffie uit aan de demonstranten.

Kerkredactie
1 December 2004 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 01:56

Vijf dagen nadat de omstreden uitslag bekend werd, belegden de kerken een dag van gebed en vasten. Die avond trad er iets van ontspanning op na bemiddeling van buitenlandcoördinator Javier Solana van de Europese Unie, zo bericht het Duitse persbureau Idea.

De Oekraïense kerken zijn verdeeld over de politieke situatie. De Russisch-Orthodoxe Kerk steunt Janoekovitsj, de huidige premier die officieel een meerderheid van de stemmen behaalde. De Oekraïens Orthodoxe Kerk en enkele kleine protestantse kerken scharen zich echter achter oppositiekandidaat Joesjtsjenko.

In een gezamenlijke verklaring keren verschillende kerken, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk, de Lutherse Kerk, pinkstergemeenten en evangelische gemeenten, zich tegen -wat zij noemen- de verkiezingsfraude. De Russisch-orthodoxe patriarch Alexej II schreef de vertrekkende Oekraïense president Koetsjma dat hij hoopte op een vredige oplossing „met instemming met het recht en de wil van het volk en zonder storende invloeden van buitenaf.” Van de 49 miljoen inwoners is ongeveer 63 procent orthodox, 12 procent rooms-katholiek en ongeveer 3 procent protestants. Een klein percentage is niet-religieus, moslim of jood.

Ook Peter Sachi, predikant in de Duitse St. Katharinen-gemeente in Kiev, mengde zich in de discussie. Hij verklaarde dat er in Oekraïne niet veel verandert zolang het verkiezingsapparaat functioneert binnen de oude kaders. De taak van de kerk is bij de mensen zijn, vindt de pastor. Bij de mensen die gehuld in het oranje van de oppositie demonstreren in de binnenstad van Kiev. In de Duitse kerk wordt iedere dag gebeden. Sachi: „Met thee, koffie en een beschikbaar toilet willen wij laten zien dat onze hoop ligt in Jezus Christus.”

De Amerikaanse zendingswerker Jed Gourley, die in Kiev een project van de evangelicale Calvary Chapel leidt, zei dat gemeenteleden de demonstranten met thee en eten verzorgen en gebedsmomenten organiseren. De ondersteuning van het gebed is belangrijk, aldus Gourley. „Bid ervoor dat er geen bloedbad ontstaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer