Tata gaat schadelijke uitstoot nog eerder en verder verlagen
Staalbedrijf Tata Steel gaat de uitstoot van lood eerder verlagen en de uitstoot van de giftige stoffen PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) gaat verder naar beneden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat daarover afspraken zijn gemaakt met het staalbedrijf en de provincie Noord-Holland.
De uitstoot van lood gaat al eind 2023 naar beneden met 70 procent ten opzichte van 2019. Eerder stond dit voor 2025 gepland. En begin volgend jaar bedraagt de reductie van PAK’s 50 procent in plaats van 30 procent. Om deze en meer reducties te behalen, worden onder meer vergunningen aangescherpt. Hierdoor moet Tata fabrieken en productieprocessen aanpassen
Ook komen er vaker metingen, om vast te stellen dat Tata zich aan de doelen houdt. Volgend jaar gaat het RIVM twee keer onderzoek doen naar het neergedaalde stof in de omgeving. Daaruit moet blijken of de aanscherpingen effect hebben.
Kinderen in de omgeving van de Tata Steelfabriek lopen meer risico op gezondheidsklachten, mede door de uitstoot en neerslag van lood en PAK’s. Tata moet in de toekomstplannen van het bedrijf niet alleen verduurzaming meenemen, maar ook gezondheidswinst voor omwonenden.
Volgens demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) lost dit plan van aanpak niet direct alle problemen voor de omwonenden op. Wel betekent het „een versnelling naar een gezondere leefomgeving, met afspraken en regels waar Tata aan te houden is”.
Het staalbedrijf maakte eerder dit jaar bekend geen kolen meer te gebruiken voor staalproductie en over te stappen op gas en waterstof. Waarschijnlijk duurt het nog tot 2030 voordat het bedrijf zo ver is. Daarna kan een van de meest vervuilende fabrieken van het terrein, een zogeheten ‘cokesfabriek’, worden gesloten.