Binnenland

Kamer bekritiseert nieuw huurbeleid

De Tweede Kamer heeft weinig vertrouwen in het nieuwe huurbeleid van minister Dekker van Volkshuisvesting. Coalitiepartijen CDA en D66 sloten zich dinsdag voorzichtig aan bij de linkse oppositie, die vreest voor negatieve gevolgen van de plannen voor de middeninkomens.

Redactie politiek
1 December 2004 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 01:56

Dat de huurprijs voor een kwart van de huurwoningen in stappen meer mag stijgen en tegelijkertijd een flink aantal goedkope woningen in stadswijken worden gesloopt, moet tot problemen leiden. Zeker op de huidige woningmarkt, waar starters en mensen met een klein budget toch al moeilijk aan een huis komen. „Liberaliseren in een overspannen markt is vragen om ongelukken”, stelt CDA-kamerlid Sterk.

PvdA-kamerlid Depla (PvdA) greep dinsdag eveneens het debat over de VROM-begroting voor 2005 aan om het nieuwe huurbeleid te kraken. Volgens een recent onderzoek zal straks tot eenderde van alle huurders meer dan 30 procent van hun inkomen kwijt zijn aan kale huren. Mensen die rond de 30.000 euro per jaar verdienen, kunnen die woonkosten amper opbrengen naast andere stijgende lasten.

Minister Dekker wil de woningcorporaties de huren laten verhogen in ruil voor nieuwbouw. De bewindsvrouw loopt met deze aanpak van het woningmarktprobleem volgens Koser Kaya (D66) voor de muziek uit. „Eerst bouwen, dan huren verhogen.”

De VVD-minister kreeg ook vanuit haar eigen kamp kritiek. Het kabinet wil tussen 2005 en 2010 420.000 nieuwe koop- en huurwoningen bouwen om het tekort aan huizen op te lossen. Fractiewoordvoerster Veenendaal vindt dat Dekker zich met dat streven te veel richt op de aantallen nieuw te bouwen huizen en te weinig rekening houdt met de wensen van de consument. „Alleen kwantiteit wordt beloond.”

De VVD-fractie stelde tijdens de behandeling van de VROM-begroting voor dat wooncorporaties vennootschapsbelasting gaan betalen. Volgens de recentste gegevens zit deze groep verhuurders er warmpjes bij. Hun vermogen steeg over 2003 explosief tot bijna 15 miljard euro. De PvdA wijst het liberale voorstel af, maar het CDA staat er niet afwijzend tegenover als het geld binnen de VROM-begroting blijft.

Eind 2002 hadden de corporaties nog 10,9 miljard in kas voor investeringen in stadsvernieuwing en nieuwbouw; 0,6 miljard meer dan een jaar eerder. De daaropvolgende twaalf maanden is daar 4 miljard bijgekomen door de verkoop van huizen en de lagere lange rente over leningen, stelt directeur Van der Moolen van toezichthouder Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV).

De VROM-inspectie heeft dinsdag een rapport uitgebracht over de bestrijding van onderhuur en doorverhuur aan illegalen. Gemeenten vinden het lastig om deze vormen van illegale bewoning te bestrijden. De meeste schuiven de aanpak ervan voor zich uit.

Van de dertien onderzochte gemeenten hebben op dit moment „uitsluitend Amsterdam, Rotterdam en Utrecht” daadwerkelijk stappen gezet om onderhuur zonder toestemming van de huisbaas en andere illegale woonpraktijken aan te pakken.

De ChristenUnie vindt dat woningcorporaties mensen met een huurachterstand niet op straat mogen zetten. Ze moeten zoeken naar andere manieren om de betalingsachterstand ongedaan te maken, zoals beslag leggen op het loon van de huurder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer