Schiphol: geïsoleerde reizigers gewezen op coronaregels
Reizigers die vrijdag in isolatie gingen op luchthaven Schiphol zijn er nadrukkelijk op gewezen een mondkapje te dragen en afstand te houden. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven weten in reactie op de kritiek van onder meer reizigers op zowel de opvang als de naleving van de regels. De Koninklijke Marechaussee hielp bij de controle daarop, bevestigt de dienst aan het ANP. Volgens de marechaussee, die zorgt voor de veiligheid op de luchthaven, ontstond een „grimmige sfeer”, waarop meer personeel naar de geïsoleerde reizigers is gestuurd om de boel te sussen.
Vanwege de grote toeloop van mensen was er al een eenheid van de marechaussee ter plaatse, zegt de woordvoerder. Deze eenheid heeft later een melding gemaakt dat het onrustig werd en „nogal wat reizigers” geëmotioneerd waren. „Daarbij hebben we bemiddelend opgetreden.” Er is niemand aangehouden en er zijn geen boetes uitgeschreven. In totaal zijn er zes marechausseemedewerkers ingezet zodat „in goed gesprek” de rust terug kon keren.
Schiphol zegt gehandeld te hebben volgens het protocol voor infectieziekten. Onderdeel daarvan is het isoleren van reizigers die eventueel zijn besmet. Op sociale media was veel kritiek op de werkwijze van zowel KLM, Schiphol als de GGD. Reizigers moesten uren wachten. „Er was veel overleg over de exacte werkwijze, daardoor heeft het tijd gekost”, aldus de woordvoerder.
Schiphol evalueert momenteel de”uitzonderlijke situatie” die vrijdag op de luchthaven ontstond. Over de inhoud wilde de woordvoerder niks kwijt. De GGD heeft op de luchthaven een teststraat opgezet waar passagiers uit Zuid-Afrika zich vrijwillig kunnen laten testen. Ze mogen de testuitslag in thuisquarantaine afwachten.
Vrijdag bleken op twee KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad besmette reizigers te zitten. De GGD moest in allerijl passagiers testen. Uiteindelijk bleken 61 van de in totaal ruim zeshonderd passagiers besmet met het coronavirus. Zeker dertien van hen bleken besmet met de nieuwe Omikron-variant, die rondwaart in het zuiden van Afrika. Gevreesd wordt dat deze besmettelijker is, maar dit wordt nog onderzocht.