Samen met Jamie Oliver
Samen eten, het is iets wat de bekende Britse kok Jamie Oliver graag doet. En velen met hem. Maar de afgelopen anderhalf jaar zat dat er voor het gros van de mensen maar mondjesmaat in.
Grote groepen, samen koken – juist dat levert immers risico’s op in tijden van een epidemie. Olivers nieuwste boek ”Samen eten. Aan tafel! Meer dan 120 makkelijke recepten voor familie en vrienden” (uitg. Kosmos; 360 blz.; € 32,50), dat in augustus verscheen, is eigenlijk een ode aan samen zijn en aan samen eten.
Oliver hoopt dat zijn recepten –het boek herbergt achttien complete menu’s– een aanleiding zijn om de mensen die we in de afgelopen periode misten weer thuis uit te nodigen. Gezien de oplopende besmettingscijfers is het daar nu misschien niet helemaal de tijd voor, maar een etentje in kleiner verband kan af en toe hopelijk wel.
En anders leent het boek zich prima om er kriskras wat uit te koken en te bakken. Deze mandarijnencake is in het boek onderdeel van het menu ”Picknickpret”, dat bestaat uit een quiche met pompoen (of, optie twee: paddenstoelen), garnalencocktail, couscoussalade, groentepickles en zelfgebakken crackers. Wij aten de taart op een nazomerse zondag, heerlijk in eigen tuin. Maar de smaken –mandarijn en amandel– passen wat mij betreft ook uitstekend bij november en december.