Tien jaar voor afperser Campina
Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag de 47–jarige F. van L. uit Turnhout (België) veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar wegens afpersing en pogingen tot moord.
Van L. deed vorig jaar landbouwgif in zuivelproducten van Campina. De vergiftigde producten plaatste hij terug in de schappen van diverse supermarkten. Ook stuurde hij dreigbrieven aan het zuivelbedrijf. Verder werd Van L. veroordeeld voor eerdere pogingen tot afpersing van grote bedrijven. Volgens het hof is Van L. koel en berekenend te werk gegaan en heeft hij zich laten leiden door zijn hebzucht naar geld.
Van L. werd op 23 maart door de rechtbank in Utrecht ook veroordeeld tot tien jaar cel. Hij ging in hoger beroep omdat hij ontkent dat hij iemand wilde doden.
Vier mensen in Noord–Brabant werden ziek na het eten van toetjes waarin Van L. landbouwgif had gedaan. Van L. heeft wel toegegeven dat hij landbouwgif in de toetjes deed, maar volgens hem kon er niemand aan dood gaan omdat er bewust een lage dosis gif in zat. Via internet wist hij welke hoeveelheid landbouwgif dodelijk is. Hij gebruikte nog niet de helft van een dodelijke dosis.
Bovendien smaakten de toetjes zo vies door het toegevoegde gif, dat hij zich niet kon voorstellen dat iemand ze zou opeten. Volgens het hof beschikt Van L. over onvoldoende kennis om het vergif nauwkeurig te doseren en is het toeval dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.
Het Pieter Baan Centrum (PBC) acht Van L. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.
Voordat Van L. overging tot het vergiftigen van toetjes, had hij al jarenlang diverse bedrijven afpersingsbrieven gestuurd. Zo stuurde hij dreigbrieven aan Albert Heijn, de Nederlandse Spoorwegen en Sara Lee. Later werd Campina het doelwit. Toen in de zomer van 2003 bleek dat Van L. zijn dreigementen tot vergiftiging in de praktijk bracht, besloot Campina in overleg met de politie 50.000 euro aan de man te betalen. In een gecodeerde foto in een advertentie van de Auto-Telegraaf op internet werden bankgegevens verstopt. Van L. haalde deze gegevens op en liep tegen de lamp. Via een Amerikaanse internetprovider, die anonimiteit garandeert, achterhaalde de politie, met behulp van de FBI, Van L.’s naam.
Naast de gevangenisstraf werd Van L. ook veroordeeld tot het betalen van 7800 euro aan gedupeerden en moet hij 27.000 euro betalen aan Ahold.