Schrik op beurzen door nieuwe coronavariant, AEX zakt 3 procent
Beleggers op de Amsterdamse beurs schrokken vrijdag van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronamutatie in Zuid-Afrika. De AEX-index kelderde ruim 3 procent. Vooral de Europese bedrijven in de luchtvaartsector en reisbranche kregen forse klappen door de vrees voor nieuwe reisbeperkingen. Het Verenigd Koninkrijk heeft al de grenzen voor zes Afrikaanse landen gesloten om de nieuwe variant buiten de deur te houden. Ook de EU, Japan en Australië overwegen vluchten uit het zuidelijke deel van Afrika te verbieden.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt vrijdag een speciale bijeenkomst over de nieuwe variant, die in veel opzichten afwijkt van de nu heersende Delta-variant. Volgens wetenschappers is het nog te vroeg om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins tegen de nieuwe variant.
Air France-KLM zakte 9 procent in Amsterdam. Lufthansa en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia zakten 12 en 15 procent. Reisorganisatie TUI verloor 12 procent en de budgetvliegers Ryanair en easyJet raakten respectievelijk 10 en 13 procent kwijt.
Ook de oliebedrijven gingen in de uitverkoop door de vrees dat vraag naar olie weer afneemt door de nieuwe reisbeperkingen. Shell zakte bijna 6 procent. In Londen verloor BP 8 procent en TotalEnergies daalde 6 procent in Parijs. Een vat Amerikaanse olie werd 5,3 procent goedkoper op 74,22 dollar. Brentolie kostte 4,6 procent minder op 78,49 dollar per vat.
De AEX op Beursplein 5 duikelde in de ochtendhandel tot 781,61 punten. De hoofdindex keerde woensdag al even kortstondig terug onder de 800 punten. De laatste keer dat de graadmeter onder de 800 puntengrens sloot was op 18 oktober. De MidKap zakte 3,4 procent tot 1029,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 4,5 procent in.
Unibail-Rodamco-Westfield, die veel winkelvastgoed heeft, was de grootste daler in de AEX, met een verlies van dik 13 procent. Ook verzekeraar Aegon werd flink lager gezet met een min van 8,7 procent. ING zakte 6,5 procent. Analisten van Goldman Sachs haalden de bank van de kooplijst af. Just Eat Takeaway won 3 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl profiteerde juist van het vooruitzicht dat mensen mogelijk meer thuis moeten blijven en eten zullen gaan bestellen.
De euro was 1,1257 dollar waard, tegen 1,1213 dollar een dag eerder.