Binnenland

Opvallend veel overlijdens onder 65-plussers

De stijging van het aantal sterfgevallen zet door, zo laten cijfers van vorige week zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkt opvallend veel overlijdens op bij mensen van 65 jaar of ouder.

ANP
26 November 2021 07:14
beeld ANP, Rob Voss
beeld ANP, Rob Voss

De onderzoekers weten later pas waaraan deze mensen zijn overleden. Maar de oorzaak ligt vermoedelijk bij de nieuwe golf van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.

Vorige week overleden bijna 3850 mensen. Dat zijn er zo’n 900 meer dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends.

Het valt binnen de lijn der verwachting dat het aantal sterfgevallen soms wat hoger ligt en soms wat lager. Pas als er veel meer mensen overlijden dan gebruikelijk, is er sprake van oversterfte. Sinds begin augustus was dit bijna elke week het geval.

Vorige week nam vooral het aantal 80-plussers toe dat kwam te overlijden. Maar ook bij mensen van tussen de 65 en 80 jaar was een stijging in het aantal sterfgevallen te zien. Dit najaar merkten de onderzoekers slechts enkele weken oversterfte op bij jongere leeftijdsgroepen.

Uitvaartondernemers hebben het „verspreid druk”, laat hun branchevereniging BGNU weten. „Bij de een is het angstvallig doodstil, de ander heeft het juist enorm druk, zoals in Limburg”, zegt BGNU-directeur Heidi van Haastert.

Iemand die overlijdt, moet binnen zes werkdagen worden begraven of gecremeerd. Dat lukt nog; volgens de BGNU is er genoeg plek voor nabestaanden om in alle rust afscheid van een dierbare te nemen. „We hebben behoorlijk wat overcapaciteit in de branche. We hebben genoeg vet op de botten en we kunnen nog indikken. Dit vangen we prima op.” Ook begraafplaatsen en mortuaria hebben volgens de vereniging nog voldoende ruimte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer