Economie

CNV Jongeren pleit voor tiendaags rouwverlof

CNV Jongeren pleit voor een wettelijk rouwverlof van tien flexibele dagen bij een verlies binnen een gezin. Zulke flexibele en doorbetaalde dagen geven mensen de tijd zaken te regelen en te beginnen met het verwerken van het verlies, aldus de bond.

Redactie economie
25 November 2021 06:46Gewijzigd op 25 November 2021 10:46
Tweede Kamer. beeld ANP, Remko de Waal
Tweede Kamer. beeld ANP, Remko de Waal

„Ondanks dat de ‘rouwende jongere’ misschien moeilijk is voor te stellen, verliezen toch jaarlijks ruim 6000 kinderen tot 18 jaar een of twee ouders”, aldus CNV Jongeren. Volgens de bond krijgen werknemers „nog te vaak” te maken met „onbegripvolle of ongevoelige werkgevers, leidinggevenden of collega’s. Meestal niet uit onwelwillendheid, maar uit onwetendheid of ongemak.”

Onderzoek van CNV toont volgens de bond aan dat een op de tien werknemers door de combinatie van rouw en werk een burn-out krijgt. Uit een enquête van CNV Jongeren onder haar achterban blijkt dat 96,6 procent van de respondenten instemt met de noodzaak voor een wettelijk rouwverlof. Dat zou volgens de bond ook moeten gelden bij het overlijden van eerstegraads familie en (schoon)broers en (schoon)zussen.

Een aantal respondenten gaf aan dat het verlies van andere dierbaren net zo zwaar kan wegen, zoals van beste vrienden, huisgenoten of zelfgekozen familie. Onder meer vanwege deze antwoorden adviseert CNV Jongeren een rouwprotocol.

Op dit moment, aldus de jongerenbond, zijn werknemers nog te afhankelijk van hun cao of leidinggevende voor eventuele vrije dagen in zo’n situatie. „Nog te vaak moet een werknemer gedwongen eigen vrije dagen opnemen of zich ziek melden.”

Donderdagmiddag zou er in politiek Den Haag tijdens een zogeheten rondetafelgesprek gesproken worden over het invoeren van een wettelijk rouwverlof. Tijdens zo’n gesprek lichten deskundigen Kamerleden in hoe zij over het onderwerp denken. CNV Vakcentrale, werkgeversorganisatie AWVN en uitvaartverzekeraar Monuta zijn drie van de in totaal elf sprekers.

De SGP pleitte in september 2018 al voor de invoering van betaald rouwverlof voor werknemers. Op 50PLUS na, stemde de hele oppositie vóór de motie. Maar omdat alle regeringspartijen tegen stemden, haalde het voorstel het niet. Twee maanden later strandde een nieuwe SGP-poging om onbetaald rouwverlof mogelijk te maken eveneens in de Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer